Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Bedwantsen? Bestrijding integraal aanpakken

Bedwantsen (Cimex lectularius L.), weegluizen of wandluizen, komen al sinds de oudheid in Nederland voor. Bed wantsen zorgen voor veel overlast. De bestrijding van de bedwants moet integraal aangepakt worden.

Hoe herkent u bedwantsen?

Een bedwants is een zeer klein - met het blote oog nog goed zichtbaar - insect.

 • een volwassen bedwants is 4 tot 7 mm lang;
 • een bedwants is geelbruin tot roodbruin of bruin van kleur, afhankelijk van de hoeveelheid bloed die de wants gezogen heeft;
 • bedwantsen hebben een platte ovale vorm en lijken een beetje op kleine appelpitjes;
 • ze hebben geen vleugels en kunnen alleen kruipen;
 • bedwantsen zijn lichtschuw maar traag. Om ze te zien moet u ’s nachts kijken. Als u het licht aandoet kunt u ze onder de lakens zien wegvluchten.

Bron: http://commons.wikimedia.org/

Al snel een plaag

Een vrouwtje bedwant legt gemiddeld vijf eitjes per dag. In totaal ongeveer vijfhonderd eitjes. De eitjes zijn een milimeter lang en melkachtig wit. Na een à twee weken komen de eitjes uit. De jonge bedwantsen (nimfen) zijn veel lichter gekleurd. Binnen een week of vijf ontwikkelen zij zich tot volwassen bedwantsen.

Bedwantsen plaag

 

Bron http://commons.wikimedia.org/

Kleine rode bultjes

Hoe weet u dat u last heeft van bedwantsen? De meeste bedwantsen zitten in en rond het bed (vandaar ook de naam). Zij leven van uw bloed. De bedwants prikt met zijn steeksnuit door uw huid. In die snuit zitten 2 buisjes. Via het ene buisje injecteert de bedwants een verdovende stof en een stofje dat het stollen van uw bloed voorkomt. Via het andere buisje zuigt de bedwants het bloed vervolgens op.
Een steek van een bedwants heeft veel weg van een muggenbultje. Typisch voor bedwantsen is dat de bultjes soms op een rijtje of in een cluster liggen. Dat komt omdat de bedwants tijdens het zuigen gestoord is, bijvoorbeeld doordat u ging verliggen. De bedwants prikt dan iets verderop uw huid opnieuw aan en begint weer te zuigen.

Gevaar voor uw gezondheid?

Bedwantsen brengen waarschijnlijk geen ziektes over, maar kunnen wel een allergische reactie veroorzaken. Hoe ernstig beten van bedwantsen kunnen zijn leest u in de plaatjes uit het Infectieziekten Bulletin van het RIVM.

beten van een bedwants

Op vakantie gaan helpt niet

Je zou verwachten dat bedwantsen een lange vakantie niet overleven. Ze hebben dan immers niets te eten. Helaas gaat dat in de meeste gevallen niet op. Bedwantsen kunnen tot 18 maanden zonder eten. En zo lang duren de meeste vakanties niet.

 

 

Bestrijden van bedwantsen

Bedwantsen kunnen niet vliegen of springen. Ze kunnen zich wel vanaf een muur op uw bed laten vallen. U kunt de volgende maatregelen nemen:

 

 • Tape de beddenpoten in met dubbelzijdig plakband of plaats de beddenpoten in een bakje met water;
 • pak matrassen en kussens in plastic hoezen in of verwarm ze tot minimaal 70 graden celsius (kerntemperatuur!);
 • was het beddengoed bij minimaal 60 graden celsius;
 • bedwantsen zijn lichtschuw en verschuilen zich graag achter plinten. Kijk deze dus goed na, zeker als u holle plinten gebruikt;
 • grondig stofzuigen, dus ook alle naden en kieren. De stofzak vervolgens inpakken in plastic en weggooien;
 • kijk aangrenzende kamers ook na;
 • bedwantsen verplaatsen zich via kieren van huis tot huis. Licht de buren in en vraag of zij hun huizen ook nakijken;
 • schakel een professionele ongediertebestrijder in voor chemische bestrijding van de bedwantsen. Vaak is na drie weken een tweede bestrijding nodig en misschien nog een derde. Overleg dat met de ongediertebestrijder. Gebruik bij een tweede bestrijding een ander middel!

Dit is een voorbeeld uit onze verzameling achtergrondartikelen over bestrijding van bedwantsen.


© 2015 Kijk Op Ongedierte