Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Komst van de bedwantsenspeurhond

Bedwantsen vormen in Nederland een toenemend probleem. Ook halverwege vorige eeuw hebben bedwantsen voor grote overlast gezorgd. Door toedoen van bestrijdingsmiddelen (biociden) zijn ze grotendeels verdwenen maar nu lijken ze met een terugkeer bezig. En daarmee is ook de bedwantsenspeurhond in opkomst.

Bedwantsen bestrijdingsmiddelen vaak niet effectief

Traditioneel worden bedwantsen met bestrijdingsmiddelen aangepakt. Echter, vaak slaagt deze bestrijding van de bedwants niet. Dat komt bijvoorbeeld door ad-hocbestrijding en resistentie van de bedwantsen tegen het bestrijdingsmiddel. Bovendien is het lastig om alle bedwantsen te lokaliseren omdat ze wegkruipen in kieren en gaatjes, achter de plint of zelfs in een stopcontact.

bedwants die bijt

Bedwants bestrijding met warmte

De meest effectieve -maar ook de duurste- methode om bedwantsen te bestrijden is het verhitten van het hele huis om zo alle bedwantsen en hun eitjes te doden. Insecten bestaan hoofdzakelijk uit eiwitten. Door verhitting stollen vitale eiwitten. Dit proces is onomkeerbaar.
Kleding en beddengoed bedwantsvrij maken

De bedwants kan niet alleen zeer slecht tegen hitte, maar ook niet tegen extreme kou. Heeft u last van bedwantsen, was dan uw kleding, beddengoed et cetera op zestig graden, dan gaan de bedwantsen dood. Kunnen uw spullen beter niet op zestig graden gewassen worden, plaatst u ze dan in een vriezer met een temperatuur van minder dan achttien graden onder nul gedurende ongeveer een week.

Speciale speurhonden ruiken de bedwants

Tegenwoordig kunnen ook bedwantsenspeurhonden ingezet worden in de strijd tegen dit ongedierte. Diverse bedrijven hebben een speciaal trainingsprogramma voor honden om bedwantsen op te sporen. De hond ruikt waar de bedwantsen zitten en met die informatie kan er gericht een plan van verdelging opgemaakt worden.
Effectieve manier om zelfs één enkele bedwants op te sporen

Zelfs één enkele bedwants kan op deze manier worden gevonden. Een van deze bedrijven stelt dat als er maar één bedwants aanwezig is, er dan 96% zekerheid is dat hun hond die ene bedwants vindt. Terwijl “als de mens op zoek gaat naar bedwantsen en er zijn +/- 250 bedwantsen aanwezig dat de mens maar 30% kans heeft om 1 bedwantsen te vinden.”

speurhond zoekt bedwantsen

Bedwantsspeurhonden voorkomen een plaag van bedwantsen

De speurhonden kunnen bedwantsen vinden en daarmee wordt dan vastgesteld dat er inderdaad een besmetting met bedwantsen is en waar die precies zit. Vervolgens kan er gericht een bestrijdingsmiddel worden ingezet waardoor niet complete huizen, hotels of etages behandeld hoeven te worden. Wanneer de honden geen verwijzing van bedwantsen geven, hoeven geen dure verdelgingsmaatregelen genomen te worden. Door periodieke inspecties in bijvoorbeeld hotels, motels, B&B's, pensions, ziekenhuizen, gevangenissen, vliegtuigen en schepen, kan worden voorkomen dat een bedwantsenplaag ontstaat en zich verder uitbreidt.

Lees meer over bedwantsen en de bestrijding ervan

Meer over de professionele ongediertebestrijder


© 2015 Kijk Op Ongedierte