Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Bestrijding van fruitvliegjes

Fruitvliegjes ofwel Drosophila spp. zijn kleine vliegjes die feitelijk overal voorkomen. De vliegjes worden vooral aangetrokken door gistende en rottende materialen zoals rottend fruit. In periodes met hogere temperaturen zijn rottende materialen veelvuldig te vinden in afvalcontainers. In korte tijd kunnen fruitvliegjes zich tot grote aantallen ontwikkelen. Een reden om de fruitvlieg te bestrijden. Maar ook reden waarom de fruitvlieg veelvuldig wordt gebruikt voor erfelijkheidsonderzoek. In Nederland komt een aantal soorten fruitvliegjes voor, zoals de bananenvlieg en de azijnvlieg.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Hoe zien fruitvliegjes eruit?

Bron: https://commons.wikimedia.org/

Fruitvliegjes zijn met inbegrip van de vleugels circa drie mm lang. Ze zijn geelachtig van kleur met vaak ietwat rood gekleurde ogen. Een duidelijk kenmerk is dat de top van de antennes gevorkt zijn.
De bananenvlieg heeft helder rode ogen en een geelbruin gekleurde kop en romp. Het achterlijf is iets donkerder van kleur. De eieren, de larven en de poppen hebben buisvormige uitstulpingen waardoor ze kunnen ademhalen als ze zich ontwikkelen in vloeibare substanties.

Waarom fruitvliegjes bestrijden?

Fruitvliegjes dragen geen ziekten over en verstoren geen natuurlijk evenwicht. Bovendien houden ze het slecht uit in ons klimaat. Fruittelers noemen deze insecten 'bederfvliegjes', want als ze deze beestjes zien, weten ze dat er fruit aan het rotten is.

Tot 2012 werden fruitvliegjes als onschadelijk gezien. Met de komst van de suzuki-fruitvlieg is dat wel anders. Deze fruitvlieg tast ook onrijp fruit aan en kan zo een oogst totaal vernietigen.

De ontwikkelingsduur van ei tot vlieg is circa acht tot elf dagen. Een bevrucht wijfje kan wel vierhonderd tot negenhonderd eitjes leggen. Dit betekent dat zeer snel overlast kan ontstaan van grote aantallen fruitvliegjes.

Hoe fruitvliegjes te bestrijden?

Wanneer overlast van deze vliegjes wordt ondervonden dient men allereerst de ontwikkelingsplaats op te sporen om deze vervolgens op te ruimen en de omgeving schoon te maken. Fruit en groente dient men af te dekken en voedselresten dienen zo snel mogelijk te worden verwijderd. Vuilnisemmers en afvalcontainers dienen goed sluitend te zijn, het vuil dient regelmatig te worden afgevoerd.

Gebruik van bestrijdingsmiddelen biedt geen oplossing en wordt dan ook afgeraden.

Meer informatie over fruitvliegjes en de bestrijding ervan

Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte