Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Houtwormen bestrijden door vrieskou

In april 1995 verscheen er in een landelijk dagblad een artikeltje over enkele 18e eeuwse antieke monumentale eikenhouten kerkbanken, zogenaamde herenbanken, uit een 14-eeuwse kerk in het noorden van ons land. Vastgesteld was dat deze banken waren aangetast door de grote houtwormkever (Xestobium rufoviIlosum) en door de gewone houtwormkever (Anobium punctatum)

Larven van houtwormkevers houden van vochtig en schimmelig hout

Van de grote houtwormkever, die in kranten en tijdschriften wordt aangeduid met de mooie naam bonte knaagkever, is bekend dat de larven eikenhout aantasten dat in een eerder stadium door vocht en schimmels is aangetast. Het hout moet voor de larven van de grote houtwormkever kennelijk een voorbewerking hebben ondergaan. Dat er sprake was van vochtaantasting werd duidelijk toen in de houten vloeren van de kerk huiszwam- en ook grote houtwormaantasting werd vastgesteld.

Bestrijding van houtworm door invriezen

De kerkbanken moesten zoveel mogelijk in hun originele staat blijven. Het was dus niet mogelijk om aangetaste houten delen te vervangen en andere houten delen zodanig te bewerken, dat toepassing van bestrijdingsmiddelen mogelijk was. Daarom werd de oplossing gekozen in het invriezen van de kerkbanken. Bij een groot vriesveem werd voor enige tijd ruimte gehuurd om de kerkbanken gedurende een langere periode in te kunnen vriezen. Bij een temperatuur van -20°C worden alle stadia (eieren, larven, poppen en volwassen kevers) die in het hout aanwezig waren gedood. Bij het invriezen moet men rekening houden met een voorvriesperiode totdat de gewenste temperatuur ook in de kern van het hout is bereikt. Er werd gekozen voor een totale tijdsduur van 21 dagen.

Ook bouwtechnische maatregelen horen bij de bestrijding van houtwormen

Om later te kunnen controleren op eventuele activiteit van kevers, werden alle gaten dichtgemaakt. In september 1996, ongeveer anderhalfjaar na het invriezen, werd geïnformeerd naar het resultaat van deze milieuvriendelijke bestrijding. Meegedeeld werd, dat in 1996 geen nieuwe uitvliegopeningen in het hout waren ontstaan. Er wordt vanuit gegaan dat zich in het hout geen ontwikkeling van de grote houtwormkever meer voordoet. Door het nemen van de juiste bouwtechnische maatregelen ter voorkoming van het opnieuw optreden van vocht en schimmels wordt ook nieuwe aantasting door de grote houtwormkever voorkomen. De "heren" kunnen weer met een gerust hart plaats nemen in hun banken.

A.D. Bode.
Dierplagen en Milieu, 45 (1) 1997 pag 26-28

Meer lezen over de bestrijding van houtwormen en boktorren?

Meer over de professionele ongediertebestrijder


© 2015 Kijk Op Ongedierte