Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Huisboktor blijkt behangersbij

In het voorjaar krijgt het Kenniscentrum Plaagdieren (KAD) regelmatig bladeren aangeboden in opgerolde vorm. Dit soort bladeren wordt meestal aangetroffen in rottend hout of in houdt dat langdurig is aangetast door vocht. Als dit hout wordt verwijderd, vindt men zulke opgerolde blaadjes. De eerste reactie is dan dat men denkt dat men te maken heeft met een huisboktor. Dan wordt de gemeente of een ongediertebestrijdingsbedrijf gebeld, die vervolgens een monster sturen naar het KAD. Meestal blijkt het om de behangersbijesoort Megachile sp. te gaan.

Bijen maken ronde uitsnijdingen in rozenblaadjes

Hoe komt men aan de naam behangersbij? Van de soorten van het genus Megachile is bekend dat ze de binnenkant van hun nestholten bekleden met in ovale vorm geknipte blaadjes. De voorkeur gaat vooral uit naar blaadjes van de roos, de berk, de wingerd en de gouden regen. In de bladeren van deze planten kan men dikwijls de karakteristieke ovale of ronde uitsnijdingen opmerken, die het werk zijn van deze bijen.

Foto Bernhard Plank Bron http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BlattschneiderBiene_Megachile_centuncularis.jpg

huisboktor blijkt behangersbij

Foto Bernard Plank Bron http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leafcutter_bee_by_Bernhard_plank.jpg

behangersbij

Behangersbijen kunnen in vochtig dood hout nestelen

Hoe zien de bijen er uit? Het zijn middelgrote - tot grote, dicht behaarde bijen. De wijfjes hebben rode of rossige buikharen, die in de vlucht al opvallen. Het achterlijf is in tegenstelling tot de meeste andere bijensoorten naar boven gewelfd. Vele soorten van het genus Megachile nestelen in bermen of steile zandwanden, sommige soorten echter in muurgaten, tussen steenplaveisel of in dood hout. Wat dat laatste betreft gaat het dan om de soorten Megachile centuncularis L. of Megachile maritima K.
Geen ongedierte dat men moet bestrijden

Omdat behangersbijen gebruik maken van reeds bestaande openingen in onder andere muren en rottend hout en ze de betreffende materialen niet zelf beschadigen, behoeven ze niet te worden bestreden. Stukken aangetast hout moeten worden vervangen. Als dit door condenswater of lekkage is gekomen, moet dit vochtprobleem worden opgelost om herhaling te voorkomen.

Bron: A.E. Brink, Dierplagen en milieu 44(1996)1, p.28-29

Meer lezen over de bestrijding van houtwormen en boktorren?

Meer over de professionele ongediertebestrijder


© 2015 Kijk Op Ongedierte