Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Wat doen kevers in pleisterwerk?

De Monumentenwacht van Gelderland stuurde een stuk pleisterwerk op naar de Afdeling Bestrijding van Dierplagen dat als schuilplaats was gekozen door kevers en larven en verzocht om daarvan de soort vast te stellen. Tevens werd gevraagd hoe een eventuele aantasting in de toekomst zou kunnen worden voorkomen.

Bepaalde bijen en wespen kunnen pleisterwerk beschadigen

Bij onderzoek van het pleisterwerk werden cocons aangetroffen van de bijensoorten Colletes sp. en Xylocopa sp. Deze bijensoorten hebben een solitaire leefwijze. Het komt regelmatig voor dat bijen in zacht pleisterwerk van gebouwen gangetjes van ± 3 a 5 cm diepte maken, in ieder gangetje één ei leggen en vervolgens de uitgang afdekken met stuifmeelpollen. Deze bijensoorten kunnen, als zij in grote aantallen voorkomen, behoorlijke schade aanbrengen aan het pleisterwerk. Het komt ook vaak voor dat mergelstenen worden bezocht door bijen- of wespensoorten behorende tot de orde Hymenoptera (vliesvleugeligen). In Zuid-Limburg is dit een bekend verschijnsel.

Bepaalde kevers parasiteren weer op deze bijen en wespen

In het aangeboden monster pleisterwerk werden ook larven en één volwassen exemplaar van de keversoort Megatoma undata L. aangetroffen. Het is een spekkever behorende tot de familie Dermestidae. De larven van deze keversoort leven in de nesten van graafbijen waar ze zich voeden met resten van deze bijensoorten en met stuifmeelpollen. De kevers worden over het algemeen aangetroffen op hout dat is aangetast door graafbijen of -wespen, op zonnige wanden van leemgroeven en ook in het pleisterwerk van wanden van het woongedeelte van oude boerderijen. In dit geval parasiteerden de larven op Colletes sp. en Xylocopa sp.

A.E. Brink, Dierplagen en Milieu, 43 (1) 1995, 18

Meer informatie over (de bestrijding van) kevers en kevertjes

Meer over de professionele ongediertebestrijder


© 2015 Kijk Op Ongedierte