Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Mieren in huis bestrijden

Met mieren in huis weet oma wel raad. Van streepjes afwasmiddel met citroen op een mierenstraat tot pure ammoniak in een mierennest. Mieren horen thuis in de natuur. Daar hebben ze een belangrijke rol in het ecosysteem. Ons devies: probeer te voorkomen dat ze in huis komen. We leggen dit uit aan de hand van een voorbeeld: de wegmier.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Mierensoort die in Nederland algemeen voorkomt

De wegmier, ook wel Zwarte wegmier, Zwartbruine wegmier of Lasius niger genoemd, leeft in een mierennest onder de grond. In de winter zijn wegmieren niet actief. Van lente tot herfst komen de werksters van de wegmier boven de grond op zoek naar voedsel voor de mierenkolonie. U herkent ze aan de volgende kenmerken:

  •     drie tot vijf millimeter groot
  •     zwartbruin van kleur
  •     in uw huis of op uw terras

Waarom komt dit soort mieren in huis?

De wegmier leeft van plantensappen, pollen en dode of levende insecten en spinnetjes, maar vooral van honingdauw. Dit is een zoete, plakkerige vloeistof die door bladluizen wordt afgegeven aan mieren. Het nest van de wegmier is daarom vlak in de buurt van bomen en struiken met bladluizen. Bij gebrek aan voedsel in de natuur komen werksters van de wegmier ook in huis, op zoek naar zoetigheid. Als ze dat daar vinden, volgen er nog veel meer mieren. Meestal gebeurt dit in de lente, als er buiten nog weinig luizen in planten en bomen zijn.

Wonen mieren ook in huis?

Nee, daar hoeft u niet bang voor te zijn. De meeste wegmieren wonen in een nest onder de grond, liefst in zanderige aarde en op een warme, niet te droge plek. Onder terrastegels zijn de woonomstandigheden voor de wegmier perfect. Maar wegmierennesten zijn ook in vermolmde bomen, onder huizen of zelfs in een grote bloempot op een balkon aangetroffen. In het algemeen geldt dat de combinatie van schaduwrijkdom en vocht voor mieren ongunstig is.

Eerder had ik nooit last van mieren

Mieren kiezen ieder jaar weer nieuwe plekken uit om een nest met kolonie te vestigen en dat kan op uw perceel zijn. Wegmieren zijn honkvast en hun nest kan jaren oud worden maar als hun nest kapot gemaakt wordt, of als hun vaste voedselbron, luizen, verdwijnt, bouwen ze op loopafstand weer een nieuwe nestelplaats. Ook verlaten jaarlijks zogenaamde koninginnen van de wegmier als vliegende mieren hun nest om een nieuwe mierenkolonie te stichten. Door te vliegen, en door de wind, kan dat een eind van hun oorspronkelijke nest vandaan zijn.

Hoe voorkom ik dat mieren in huis komen

Wegmieren horen in de natuur thuis. Met name in perioden van schaarste gaan ze op zoek naar vervangend voedsel, bij voorkeur zoetig, en dat kan in uw huis zijn. Vaak is dat in het voorjaar. Als mieren in uw huis niet vinden waar ze naar op zoek zijn, zullen ze "afdruipen". Dus:

  •     zorg dat er geen gemorste zoetigheid in uw huis blijft liggen (suikerkorrels, limonadekringen, koekkruimels enzovoorts);
  •     laat vuilnis, lege limonadeflessen zonder dop en dergelijke niet te lang in huis staan;
  •     sluit zoetigheid, zoals de suikerpot, "mierdicht" af.

Terug naar alle informatie over mieren bestrijding van Kijk op Ongedierte

Meer over de professionele ongediertebestrijder


© 2015 Kijk Op Ongedierte