Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Vliegende mieren verdwijnen vanzelf weer

De eerste mooie zomerse dag, lekker buiten zonnen in het gras en dan zit je opeens midden tussen de vliegende mieren. De Belgische nieuwszender VTM maakte er een reportage over. Een deskundige legt uit wat er gebeurt bij deze vliegende mieren.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

"Meat eater ant nest swarming02" by Taken byfir0002 | flagstaffotos.com.auCanon 20D + Sigma 150mm f/2.8 - Own work. Licensed under GFDL 1.2 via Wikimedia Commons.

Vliegende mieren gaan zo hoog mogelijk

We zien krioelende kleine zwarte mieren met vleugels uit gaatjes op de weg kruipen. Volgens het commentaar gaat het om honderdduizenden mieren. Grote vrouwtjes, zogenaamde koninginnen, en kleinere mannetjes. Ze hebben gewacht op de eerste zonnige dag om uit te vliegen. De koninginnen vliegen zo hoog mogelijk om daar te paren met mannetjes die ook zo hoog kunnen komen.

Vliegende mieren komen overal in het land tegelijk uit

Het gaat in de reportage om zwarte wegmieren, een van de mierensoorten die in België en Nederland voorkomen. Alle tuinduizenden-miljoenen zwarte wegmieren vliegen tegelijkertijd uit. Koninginnen paren het liefst met mannetjes uit een ander nest. Zo worden verschillende genetische achtergronden uitgewisseld. Terug op de grond sterven de mannetjes en bijten bevruchte koninginnen hun vleugels af. Ze gaan op zoek naar gaatjes in de grond om er een nieuw mierennest te vormen.
Iedere soort heeft een eigen dag met vliegende mieren

Het blijft niet bij één zomerse dag met vliegende mieren: iedere mierensoort heeft zijn eigen moment van uitvliegen en paren.

Bekijk de reportage Plotse plaag van vliegende mieren

Meer wetenswaardigheden over mieren en mieren bestrijding

Meer over de professionele ongediertebestrijder


© 2015 Kijk Op Ongedierte