Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Tijgermug weer aangetroffen bij gebruikte bandenimporteurs

Afgelopen juli heeft het Centrum Monitoring Vectoren (CMV) van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) weer Aziatische tijgermuggen (Aedes albopictus) aangetroffen op vier locaties, bij importeurs van gebruikte banden. Bij al deze bedrijven zijn deze muggen in het verleden ook bestreden.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Bestrijding van tijgermuggen in Nederland

tijgermuggen-bestrijdenBestrijding tijgermuggen door professionele ongediertebestrijder De bestrijding wordt ook nu weer uitgevoerd door Traas Ongediertebestrijding, waarbij het KAD de technische ondersteuning verzorgt. De NVWA coördineert de bestrijding, die enkele maanden in beslag zal nemen. Bovendien zorgt de NVWA, samen met het KAD, voor inspecties naar de aanwezigheid van muggen en larven in de omgeving.

Tijgermug moet zich niet vestigen

Voor de bestrijding van volwassen muggen wordt een adulticide op basis van deltamethrin gebruikt en voor de muggenlarven in de banden en in de omgeving een larvicide op basis van Bti (Bacillus thuringiensis israelensis). Deze middelen zijn niet toegelaten in Nederland, maar er is een vrijstelling voor afgegeven. De bestrijding heeft als doel dat tijgermuggen zich niet in Nederland kunnen vestigen.

Exotische muggen kunnen ziektes overbrengen

Het CMV houdt zich bezig met het opsporen van vectoren en controleert op reguliere basis de aanwezigheid van exotische muggen bij bandenbedrijven. Naast de tijgermug zijn de afgelopen jaren ook de Amerikaanse rotspoelmug (Aedesatropalpus) en de gele koortsmug (Aedes aegypti) aangetroffen bij importeurs van gebruikte banden. Deze exotische muggen kunnen mogelijk ziekten overbrengen op mensen of dieren. Zover bekend zijn er nog geen ziektes door bovenstaande muggensoorten aan mensen overgedragen in Nederland. In het buitenland is dit wel voorgevallen. Tekst en foto: Bruce Schoelitsz, MSc., Kenniscentrum Dierplagen (KAD)

Meer informatie over muggen en de bestrijding ervan

Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte