Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Wadi in woonwijk ideale ontwikkelingsplaats voor muggen

"Je kunt bij veel tropische infectieziekten geen scheiding meer maken tussen veeziekten en ziekten die mensen bedreigen." Aldus professor Rob Moormann, viroloog van het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad, onderdeel van Wageningen Universiteit, in de Gelderlander op 4 april 2009. Tropische virussen rukken op als gevolg van de opwarming van ons klimaat. Omdat veel van deze nieuwe virussen worden overgebracht door muggen en teken, zullen ook ongediertebestrijders vroeg of laat met vragen over dit fenomeen geconfronteerd worden. Dit artikel geeft wat achtergrondinformatie.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Ongediertebestrijder moet weet hebben van de relatie muggen - Rift Valley Fever

Bron: https://commons.wikimedia.org

In het geciteerde artikel, geschreven door Chris van Alem, wordt ingegaan op twee nieuwe tropische veeziekten, die ook potentiële bedreigers zijn voor de gezondheid van de mens. Genoemd worden de Rift Valley Fever (Riftdalkoorts), een ziekte die door muggen kan worden overgedragen op dieren en mensen, en de Krim-Congokoorts, die door teken wordt overgedragen (Turkije kende volgens dit artikel vorig jaar 55 dodelijke slachtoffers!). Volgens genoemd artikel is het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit bezig met een landelijk beleidsdocument over de gevolgen in geval we hier een uitbraak van het Riftdalkoortsvirus krijgen. Het Rift Valley virus wordt net als blauwtong overgebracht door muggen, die volgens het artikel soortgelijk zouden zijn aan onze huismug. Klachten zijn onder meer koorts, spierpijn, hoofdpijn en overgevoeligheid voor licht. De beleidsnota die het Ministerie gaat uitgeven, is van groot belang voor een goede voorlichting aan de burger over deze besmettelijke tropische virussen. Ook voor de ongediertebestrijder is het van belang dat hij of zij over deze beleidsnota kan beschikken, om zo nog wat extra informatie te kunnen verstrekken, als men hier vragen van klanten over krijgt.

Muggen houden van wadi's

muggen houden van wadisProf. Moormann maakt in het artikel ook een opmerking over dat wij in Nederland steeds meer waterrijke natuurgebieden krijgen (bijvoorbeeld wadi's). Dit zijn ecosystemen die zich bij klimaatsverandering met hun stilstaand water goed lenen voor explosies van muggen die virussen kunnen overdragen. Wadi's kun je het beste omschrijven als wateropvangplaatsen van regenwater. Ze worden tegenwoordig aangelegd in nieuw te bouwen woonwijken in dorpen en kleine steden in de buitengebieden. Wadi's zijn uitgegraven sloten of grote vijvers, waar het regenwater van de daken van de huizen in wordt opgevangen - en dus niet wordt afgevoerd naar het riool. Het regenwater komt via de wadi weer terecht in de grond, waardoor het grondwater in de nieuwbouwwijk op peil blijft. Wadi's zijn een perfecte ontwikkelingsplaats voor de larven van verschillende muggensoorten, dus ook van muggen die tropische virussen bij zich dragen.

In wadi's geen natuurlijke bestrijding van muggen

in wadis geen natuurlijke vijandenIn de wadi's zijn geen natuurlijke vijanden van de muggenlarven aanwezig (bijvoorbeeld witvis). Dit komt omdat de overlopen van de wadi's naar de reguliere sloten te hoog zijn geplaatst en er geen doorgang is voor de vissen naar de wadi's. De wadi's zouden eigenlijk direct op de sloten moeten worden aangesloten, waardoor er een beter evenwicht tussen de verschillende diergroepen kan ontstaan. Zo kan een explosieve groei van muggenlarven worden tegengegaan. Tekst en fotografie: Ton Brink, extern adviseur KAD DIERPLAGEN INFORMATIE 3-2009 p27

Meer informatie over muggen en de bestrijding ervan

Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte