Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Huismuizen - weetjes

De huismuis (Mus musculus L.), ook wel gewone of grijze (grauwe) muis genoemd, vindt men meestal binnen gebouwen. Ze worden ook wel gevonden in de directe omgeving daarvan evenals in het vrije veld (akkers) van waaruit ze in het najaar naar gebouwen kunnen trekken.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Het uiterlijk van huismuizen

De huismuis is slank gebouwd, heeft een spitse snuit, grote oren en kraalogen en een lange dunne staart. De rugzijde is lichtbruin tot donkergrijs, de buik is lichter. De staart is even lang als of langer dan het lichaam. Volwassen dieren hebben een lichaamslengte van zeven tot tien centimeter en wegen tussen vijftien en dertig gram.

Huismuis krijgt dertig tot zestig jongen per jaar

De draagtijd van huismuizen is twee weken. Het wijfje kan in een jaar tijd zes tot tien nesten met gemiddeld vijf á zes jongen werpen. De jongen zijn na twee maanden geslachtsrijp. De levensduur is gemiddeld een, soms twee jaar.

Huismuizen klimmen en springen

Het reukvermogen is het voornaamste zintuig. De huismuis heeft een groot aanpassingsvermogen. Hij is een uitstekend klimmer en kan dus tegen enigszins ruwe oppervlakken omhoog komen. Huismuizen springen goed (tot circa dertig centimeter hoogte), graven zelden en niet diep en zwemmen bij voorkeur niet. In woningen is de huismuis rustverstorend, daar hij 's nachts zeer actief is en dan te vinden is onder bijvoorbeeld vloeren, achter schrootjeswanden, tussen plafonds of op zolder.

Huismuis is een alleseter

Het dier eet alles doch heeft een duidelijke voorkeur voor granen, peulvruchten en noten, vetrijke spijzen als kaas, vet, bonen, spek en dergelijke. De huismuis is geneigd om voorraden te vormen en met name grotere stukken voedsel bijvoorbeeld stukjes brood en havervlokken kunnen worden versleept. Per dag eten volwassen muizen circa drie tot vijf gram. Het dier kan met weinig, zelfs enige dagen zonder drinken volstaan en verlaat daardoor, wanneer er voldoende voedsel is, zijn dekking vaak geruime tijd niet.

Aanwijzingen voor een muis in huis

De voornaamste hinder in woningen is het rustverstorend effect gedurende de nacht. De aanwezigheid van huismuizen kan meestal worden geconstateerd aan de hand van uitwerpselen, voetsporen, ,,buiksmeer" op veel belopen randen, knaagsporen en de aangerichte schade. De uitwerpselen zijn drie tot acht milimeter lang en een tot drie milimeter dik met vrij spitse uiteinden; ze liggen tamelijk verspreid. De voetsporen zijn een tot anderhalve centimeter en vaak is de afdruk van vijf tenen zichtbaar.

Huismuizen zijn echte knaagdieren

Huismuizen kunnen aanzienlijke schade veroorzaken door vreterij en bevuiling van voedselvoorraden en door vernieling van allerlei materiaal. In het vrije veld kunnen zij ook wel schade aan gewassen toebrengen. Het knagen aan voorraden gebeurt vaak zonder dat er van het voedsel wordt gegeten. Door dit verkwistend te werk gaan gaat veel meer verloren voor menselijke consumptie dan door de muis gegeten wordt. In "graanmijten" bij de boerderij kunnen veel muizen huizen en ook in stallen, pakhuizen en in levensmiddelenopslagplaatsen. Ook daar kunnen zijn veel schade aanrichten.

Huismuizen vertonen territoriumgedrag

Ook in grotere wooneenheden zoals huizenblokken, flatgebouwen en dergelijke wordt vaak erg veel hinder van huismuizen ondervonden daar ze zich overeenkomstig hun territoriumgedrag door het gehele blok of gebouw verspreiden als de populatie te groot wordt. De aanwezigheid van huismuizen kan voorts een bedreiging vormen voor mens en huisdier door het overbrengen van eventueel aanwezige ziektekiemen (voedselvergiftiging, sporadisch modderkoorts, huidziekten, mogelijk varkenspest en andere).

Bron: Rat en muis 31(2)1983,31-33

Meer informatie over de bestrijding van muizen
Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte