Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Hoe werkt muizengif?

Muizengif is een rodenticide: vergif dat bedoeld is om knaagdieren te doden. Muizengif en rattengif werken volgens dezelfde principes. Het gaat om multidosismiddelen op basis van anticoagulantia. Daarnaast is er een muizenval met koolstofdioxide op de markt. Onderstaande informatie gaat over de multidosismiddelen. Wij adviseren u, als u muizengif wilt inzetten om muizen te bestrijden, regelmatig te veranderen van werkzame stof. Zo voorkomt u dat muizen resistent worden tegen een bepaalde werkzame stof.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Aasschuwheid bij muizen

Muizen leggen het verband tussen het lokmiddel met muizengif en de direct optredende vergiftigingsverschijnselen. Zij zijn aasschuw. De overgebleven muizen eten niet meer van het bestrijdingsmiddel.

Acuut werkend muizengif verboden

Voordeel van acuut werkende ongediertebestrijdingsmiddelen is dat ze snel werken waardoor langdurig "voederen" overbodig is. Deze middelen zijn echter ook zeer wreed. Daarom zijn ze sinds ongeveer 1960 verboden.

Multidosismiddelen: duurzaam, effectief en meer diervriendelijk

Door hun eetgewoonten zijn muizen moeilijk met gif te doden. Ze eten kleine beetjes, wachten even, en eten pas verder als ze niet meteen ziek worden. Multidosismuizengif werkt niet direct. Muizen moeten vaker van dit muizengif eten. Pas enige tijd later gaan ze dood, als ze van het gif voldoende hebben opgenomen. Dat is na vier tot veertien dagen. Opvallend is dat ze gewoon blijven dooreten zonder dat ze zichtbaar last hebben van het muizengif.

Principe achter het muizengif

Alle multidosismiddelen tegen muizen, maar ook ratten, zijn middelen die de bloedstolling (= coagulatie van het bloed) tegen gaan. Ze worden ook wel anticoagulantia genoemd.
De belangrijkste voordelen van multidosismiddelen met anticoagulentia zijn:

  • ze veroorzaken geen aasschuwheid. Ratten en muizen blijven ervan eten tot ze dood gaan;
  • ze zijn veilig in het gebruik. Honden en katten zullen meestal onvoldoende binnen krijgen om ziek te worden of dood te gaan;
  • bij het sterven vertonen ratten en muizen weinig tekenen van stress;
  • de kadavers drogen van binnen uit op; ze rotten dus niet en gaan niet stinken.

De huidige multidosismiddelen met anticoagulantia hebben allemaal dezelfde werking. Zij zorgen ervoor dat het bloed van muizen niet meer kan stollen. De muizen sterven als gevolg van inwendige bloedingen. Er is dan ook een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen waardoor zij waarschijnlijk nauwelijks stress hebben.

Muizen hebben voldoende lokvoer nodig

Muizen moeten gedurende enkele dagen van het lokvoer met muizengif eten om het stollingsvermogen van het bloed te ontregelen. Indien ze onvoldoende van het gif opnemen zal het stollingsvermogen zich onder invloed van vitamine K1 weer herstellen.

Voorbeelden van anticoagulantia als werkzame stof

  • Difenacoum: de werkzame stof van onder meer Difenard, Fentrol, Radicaal tegen ratten en muizen, Ratak, Rattox-G, Roxasect Muizenlokdoos, Somitrol, Sorkil;
  • Brodifacoum: werkzame stof van Klerat;
  • Difethialon: werkzame stof van o.a. Finion Frap, Frap, MS Somitrol, Muizen STOP, Muizenkorrels, Rodilon, Roxasect tegen Muizen, Target;
  • Flocoumafen: werkzame stof van Storm;
  • Bromadiolon: de werkzame stof van onder meer Bromatrol, Fataal, Sakarat BromaGraan, Super Caid, Tomcat.

Meer informatie over de bestrijding van muizen
Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte