Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Informatie over huismuizen

De huismuis, ook wel gewone of grijze (grauwe) muis genoemd, is slank gebouwd, heeft een spitse snuit, grote oren en kraalogen en een lange dunne staart. De rugzijde is lichtbruin tot donkergrijs, de buik is lichter. De staart is even lang als of langer dan het lichaam. Volwassen dieren hebben een lichaamslengte van 7 -10 cm en wegen 15-30 gram. Hun uitwerpselen zijn zwart, 3-8 mm lang en 1 - 3 mm dik met vrij spitse uiteinden.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Het leven van een huismuis

De draagtijd van huismuizen is 3 weken. Het wijfje kan in een jaar tijd 6-10 nesten met gemiddeld 5-6 jongen werpen. De jongen zijn na 2 maanden geslachtsrijp. Evenals bij ratten zijn pas geboren muizen naakt en blind. Na 3 weken hebben ze een vacht en verorberen ook vast voedsel. De levensduur is gemiddeld 1 jaar, bij gunstige leefomstandigheden 2 jaar.

Huismuizen leggen voedselvoorraden aan

De huismuis is een alleseter, maar heeft een duidelijke voorkeur voor granen, peulvruchten en noten, vetrijke spijzen als kaas, vet, bonen, spek, e.d. De huismuis is geneigd om voorraden te vormen en met name grotere stukken voedsel, zoals stukjes brood en havervlokken kunnen worden versleept. Per dag eten volwassen muizen ca. 3 - 5 gram. Het dier kan met weinig vochtopname volstaan en verlaat daardoor, wanneer er voldoende voedsel is, zijn dekking geruime tijd niet.

Huismuizen zijn uitstekende klimmers

Huismuizen worden meestal aangetroffen binnen gebouwen. Ze worden echter ook wel gevonden in de directe omgeving daarvan, evenals in het vrije veld (akkers) van waaruit ze in het najaar naar gebouwen kunnen trekken. De huismuis heeft een groot aanpassingsvermogen. De reuk is het voornaamste zintuig. Hij is een uitstekend klimmer en kan dus tegen enigszins ruwe oppervlakken omhoog komen. Huismuizen springen goed (tot ca. 30 cm hoogte), graven zelden en dan nog niet diep en zwemmen bij voorkeur niet. In woningen is de huismuis rustverstorend, daar hij 's nachts zeer actief is en dan te vinden is onder bijvoorbeeld vloeren, achter schrootjeswanden, tussen plafonds of op zolder. De huismuis wordt in ons hele land aangetroffen met uitzondering van het Waddeneiland Rottumeroog.

Rat en Muis, 38 (3/4) 1990 pag 67-68

Meer informatie over de bestrijding van muizen
Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte