Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Muizen brengen vogel-tbc over

Het aantal bekende besmettingen met de zogenaamde “vogeltjes-tbc” beloopt in Nederland zo’n 60 tot 100 per jaar. De veroorzaker van vogel-tubercoluse is een bacterie.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

De veroorzaker van vogel-tubercoluse is een bacterie: Mycobacterium bovis (M. bovis) uit de familie van de Mycobacteriae. Deze soort komt vooral voor bij papegaaien. Tot dezelfde familie bacteriën behoren ook Mycobacterium tuberculosis (humane tbc), M. avium (vogel-tbc) en M. paratuberculosis (para-tbc).

Vrij rondvliegende vogels

De voor vogel-tbc verantwoordelijke bacterie komt vooral voor bij houtduiven en andere vrij rondvliegende vogels als spreeuwen, mussen, merels, eksters en kraaien. Maar ook bij ganzen en water- en roofvogels komen we de ziekteverwekker tegen.

Verspreiding door muizen

Muizen kunnen de Mycobacterium avium bacterie verspreiden. Juist vanwege het door voliére-vogels kwistig rondgestrooide voer worden muizen in de vogelverblijven gelokt. Reden waarom onder vogelliefhebbers de vogeltjes-tbc een gevreesde ziekte is. Bestrijding van de muizenplaag is echter geen gemakkelijke zaak. Er is immers volop voedsel aanwezig en er is in de strooisellaag vaak voldoende schuil- en nestelgelegenheid voor muizen. Toepassing van vergiftigd lokaas kan alleen als de aanwezige vogels niet bij dit aas kunnen. Gebruik daarom een kunststof voerdoos (geen kartonnen voerdoos). Een vogel kruipt niet in de voerdoos.

Verschijnselen van vogel-tbc bij mensen

Mensen die in aanraking komen met vogels die de mycobacterie bij zich dragen kunnen ook ziekteverschijnselen krijgen. Vooral kinderen tot 5 jaar lopen de kans op een besmetting met de bacterie. De lymfeklieren in de nek of hals raken ontstoken en de kinderen krijgen een bult in de hals, op de kaak, op de wang of bij hun oor. Deze bult kan uiteindelijk zo groot als een tennisbal worden.

Behandeling van ziekteverschijnselen bij de mens

Zonder behandeling barst het gezwel na een paar weken open, waarna een wond overblijft die maar langzaam geneest. De meeste artsen besluiten echter vóór die tijd tot operatieve verwijdering van het gezwel. In Nederland worden sinds 2001 meldingen van wat in de volksmond heet “vogeltjes-tbc” verzameld door kaakchirurg Lindeboom. Het aantal besmettingen dat bij de autoriteiten bekend is beloopt zo’n 60 tot 100 per jaar. Zie ook http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artid=15513

Lees meer over de overdracht van ziektes door muizen

Meer informatie over de bestrijding van muizen
Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte