Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Kijk als een muis in huis

De bewoners van een hoekwoning ondervonden hinder van een ondraaglijke stank. Aan de eigenaar van het pand werd het verzoek gedaan om de oorzaak op te sporen en het probleem op te lossen. Die oorzaak bleef echter gedurende langere tijd onbekend. Het bleek om spits muizen stank te gaan. Wat was de oplossing om deze muizen in huis te bestrijden?

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Spits muizen stank door muskusklieren

Na het inwinnen van informatie bij de gemeentelijke ongediertebestrijdingsdienst, wist men dat het om spitsmuizen ging. De aangegeven maatregelen ter wering van spitsmuizen werden echter niet genomen. De redenen daarvoor zijn onduidelijk en konden dan ook niet worden achterhaald. Uit nood en onderzoekingsdrang werd toen een belangrijk deel van de spouwmuur blootgelegd. In de isolatie vond men veel uitwerpselen van spitsmuizen. De lucht van mest en urine is scherp en wordt vastgehouden in het isolatiemateriaal. De stank die door spitsmuizen wordt geproduceerd met hun muskusklieren (ter afbakening van hun leefgebied) is zeer doordringend.

Muizen vangen en buiten zetten is geen echte oplossing

De oorzaak was nu echt bekend; de oude isolatie werd vervangen door nieuwe en de spouw weer gesloten. Na verloop van tijd keerden de klachten over stank echter terug. Ten einde raad spanden de bewoners een rechtszaak aan tegen de eigenaar die in gebreke zou zijn gebleven. De rechter, die niet goed raad wist met de situatie (niet elke jurist is ongediertebestrijder in hart en nieren), adviseerde om de muizen maar te vangen en buiten neer te zetten. Maar dat was natuurlijk geen echte oplossing.

Wat doe je tegen muizen?

Nader onderzoek ter plaatse leerde dat enkele voegen in de hoeken bij de dorpel van de deur voldoende mogelijkheid voor de spitsmuizen boden om binnen te komen. Het advies luidde dan ook om deze gaatjes te dichten om de spitsmuizen zodoende de verdere toegang tot de woning te ontzeggen (dat lijkt wel een rechterlijk bevel). Dit was overigens hetzelfde advies dat enkele jaren eerder door de gemeente werd gegeven.

Probeer als een muis te kijken!

Bij spitsmuisproblemen blijft gelden dat het nemen van bouwtechnische weringsmaatregelen de enige oplossing biedt. Probeer bij dit soort meldingen dan ook als een muis te kijken, laag bij de grond en de blik omhoog gericht, om alle mogelijke toegangswegen op te sporen. Een spiegeltje kan daarbij een belangrijk hulpmiddel zijn. Pas als de kleinste openingen zijn gedicht zal het mogelijk blijken de spitsmuisproblemen (en dan met name de stankoverlast) het hoofd te bieden.

Bronvermelding: Rat en Muis, 36 (3/4) 1988, pagina 77

Meer informatie over de bestrijding van muizen
Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte