Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Voorkomen van bosmuizen in akker- en tuinbouw

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Regelmatig krijgt onze Afdeling van vooral plattelandsgemeenten, vragen over problemen met bosmuizen in bloemen-, planten- en groentekassen. Ook op landbouwpercelen en in plantenkasjes van hobbyisten doen zich vergelijkbare problemen voor. Daarom dit verhaaltje over het voorkomen van en de schade door de bosmuis in land- en tuinbouw.

Bosmuizen zijn minder algemeen in gebouwen dan huismuizen

De bosmuis is door zijn grote improvisatie- en aanpassingsvermogen een muizensoort die zich in ons land op allerlei plaatsen kan vestigen, zowel in bebouwing, als op plaatsen met bebossing en op de open akkers van de polders. In tegenstelling tot de huismuis komt hij minder algemeen in gebouwen voor. Enkele veel voorkomende streeknamen van deze muis zijn: springmuis, springer, langstaart, langsteert, griloog. De Groningers noemen hem springmoes, de Friezen gaven hem de naam hazzemus. We hebben het nog steeds over de bosmuis (Apodemus sylvaticus L.).

Bosmuizen in de bloementeelt

In Dierplagen en Milieu is in de afgelopen jaren door onze Afdeling regelmatig gepubliceerd over de bosmuis, over voorkomen, schade en bestrijding. De bosmuis kan in de tuin- en akkerbouw voor problemen zorgen. In de bloementeelt onder glas zijn het vooral de anjers en gerbera's die wel eens een prooi zijn van bosmuizen. Bij de anjers vreten ze de bloemknoppen leeg. Hiervoor moeten ze eerst in de stelen klimmen. Bij de gerbera wordt de bloemknop uit het hart van de plant weg gegeten. De schade die bosmuizen aan deze sierteelten aanrichten, kan zeer aanzienlijk zijn. Vaak worden gerbera's aangetroffen met misvormde bladeren en bloemblaadjes. Hiervan kregen bosmuizen in eerste instantie de schuld. Een onderzoek door de Plantenziektenkundige Dienst leerde echter, dat het aardbeibladaaltje (Aphelenchoïdes fragariae Ritzema Bos) aan bovengenoemde schade schuldig is.

Bosmuizen in de akkerbouw

In de akkerbouw richten bosmuizen schade aan in de erwten- en bietenteelt. In pas gezaaide bietenpercelen zijn bosmuizen in staat de zaadjes nauwkeurig te traceren. De bosmuis volgt de ingezaaide rij, zodat men soms tientallen meters achter elkaar een kuiltje vindt op de plaats waar het zaadje lag, met daarin de resten van zaadhuidje en pil. Ondanks het feit dat het bietenzaad gepelletteerd is en behandeld met fungiciden en insecticiden, weten de bosmuizen de bietenzaden die om de 17 cm ingezaaid zijn feilloos te vinden. Onderzoek in laboratoria in Duitsland en in Denemarken heeft aangetoond dat een bosmuis per nacht ongeveer 800 bietenzaden kan nuttigen. Zij kunnen op een bietenperceel in enkele nachten dus een aanzienlijke schade aanrichten.

Bosmuizen in de fruitteelt

Bosmuizen houden ook van zacht fruit zoals bramen, frambozen, aardbeien en Japanse wijnbes. Ook in die teelten wordt door bosmuizen vaak van de vruchten gegeten.

A.E. Brink
Dierplagen en Milieu, 44 (1) 1996 pag 23-25

Meer informatie over de bestrijding van muizen
Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte