Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Ziekmakende muizen

In 2014 zijn er meer muizen dan normaal. Dit komt waarschijnlijk door de zachte winter. Voor steenuilen is dit een gunstige ontwikkeling: zij voeren hun jongen met muizen. Maar voor mensen is het minder voorspoedig: muizen kunnen ziektes overbrengen. De GGD in Twente meldt dat er dit jaar al 10 gevallen van een hantavirusinfectie zijn gemeld, tegenover 3 meldingen in 2013. Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk voorkomt dat er muizen in en om uw huis zijn.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

De kans is klein maar u kunt ziek worden van een muis in huis

Muizen kunnen ziekteveroorzakers verspreiden zoals het hantavirus. Volgens het RIVM is de kans dat iemand besmet raakt met het hantavirus klein maar maakt u er meer kans op als u

  • in het bos werkt,
  • boer bent,
  • vlakbij een bos of weiland woont,
  • in een ruimte komt waar veel muizen zitten of hebben gezeten zoals oude huizen, schuren of vakantiehuisjes die een tijd niet gebruikt zijn.

De meeste mensen worden niet ziek van het hantavirus maar soms is dat wel het geval zoals in deze reportage van RTV Oost wordt verteld.

Wat moet u doen als u muizenkeutels of dode muizen in huis vindt?

Om een besmetting met ziekmakende virussen en bacteriën te voorkomen is het volgens het RIVM belangrijk om het volgende te doen als u in huis muizenkeutels of dode muizen vindt:

  • haal de keutels of het dode dier met een vochtig doekje weg;
  • doe het dier, de keutels en het doekje in een afvalzak en knoop deze dicht. Dan kunt u het met het huisvuil weg gooien;
  • maak de vloer eerst schoon met een gewoon zeepsopje;
  • maak de vloer dan nog een keer schoon met water en bleekwater. Doe 250 ml bleekwater in een emmer met 10 liter water. Begin direct met schoonmaken, dan werkt het bleekwater het best. Laat dit 5 minuten intrekken en spoel het weer weg.

Vindt u buiten, bijvoorbeeld op het terras, muizenkeutels of dode knaagdieren? Maak dan eerst alles nat voordat u gaat vegen. Komt u in een ruimte die lang niet gebruikt is? Ventileer dan goed door ramen open te zetten.

Probeer te voorkomen dat er muizen in en om het huis komen

Voorkomen is beter dan genezen. Op onze website vindt u veel informatie over muizen, het voorkomen van muizen in huis en het bestrijden ervan. 

Meer informatie over de bestrijding van muizen
Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


Aanverwante artikelen over het overdragen van ziektes door muizen

 

Meer muizen, meer teken

Meer muizen betekent ook meer teken. Deze teken gebruiken het bloed van de muizen voor de ontwikkeling en de voortplanting. Lees verder

Muizen brengen vogel-tbc over

De voor vogel-tbc verantwoordelijke bacterie komt vooral voor bij houtduiven en andere vrij rondvliegende vogels als spreeuwen, mussen, merels, eksters en kraaien. Maar ook bij ganzen en water- en roofvogels komen we de ziekteverwekker tegen. Muizen verspreiden deze bacterie. Lees verder

 


© 2015 Kijk Op Ongedierte