Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Bleekwater hulpmiddel bij bestrijding van bruine ratten

Het gebruik van chloorbleekloog in de huishouding wordt vanwege de schadelijke invloed op ons afvalwater steeds meer ontraden. Af en toe blijkt het echter een handig hulpmiddel voor de dierplaagbestrijder te zijn. In dit geval gaat het niet om de blekende, schoonmakende of desinfecterende werking, maar om de geurverspreidende eigenschap van het middel. Dit was toevallig deze morgen het geval bij twee objecten met klachten over ratten, in dezelfde gemeente.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Ratten bestrijden maar eerst achterhalen waar ze in huis komen

De eerste klacht betrof een middenwoning in een blok van vijf. Hier werden regelmatig ratten gehoord boven het plafond van de uitgebouwde keuken. In de kruipruimte van deze uitbouw bleef het uitgelegde plastic zakje met lokaas onaangeroerd liggen. Er werden geen sporen van ratten en ook geen gebreken aan de riolering gevonden. Op advies van de gemeentelijke dierplaagbestrijder werd een luik in het plafond gemaakt zodat met zekerheid kon worden vastgesteld dat het hier ratten en geen muizen betrof. De hier aanwezige uitwerpselen waren duidelijk afkomstig van bruine ratten zodat op dit punt alle twijfel werd weggenomen. De volgende stap was het aanbrengen van een luik in de parketvloer van de voormalige keuken. Om de bewoner/eigenaar zover te krijgen was wel enige overredingskracht nodig maar uiteindelijk werd het aangebracht. Onder de oude keuken vond men een dode rat maar op dat moment nog niet de oplossing. Naar de kruipruimte van een aanbouw verdween een afvoerbuis met een doorsnee van 125 mm in de scheidingsmuur van een voormalige keuken maar in de kruipruimte daarvan was van de buis niets terug te vinden. Wel verdween op deze plaats de oude niet meer in gebruik zijnde keukenafvoer in de scheidingsmuur. Onder de keukenafvoer zat een opening die duidelijk door ratten was belopen.

Bleekwater soms handig bij rattenbestrijdingOp de vraag of de bewoner bleekwater in huis had werd bevestigend geantwoord, waarna een fikse scheut in het aanrecht werd gegoten om te worden doorgespoeld. Liggend in de kruipruimte probeerden we de geur van bleekwater op te snuiven wat in dit geval niet moeilijk was. Het doorgespoelde bleekwater was duidelijk te ruiken zodat we er zeker van konden zijn dat we hier met een open riolering te maken hadden. Met behulp van een lichtstraal uit mijn zaklantaarn keken we rechtstreeks in de opening van de afvoerbuis. Waarschijnlijk was dit een noodoplossing geweest om, tijdens de verbouwing, de oude keuken te kunnen blijven gebruiken tot de nieuwe gereed was. Deze tijdelijke, niet ratdichte oplossing werd echter niet ongedaan gemaakt. Geadviseerd werd de afvoerbuis af te zagen en met een passend deksel af te sluiten. Bron foto: https://commons.wikimedia.org

Handige tip bij het bestrijden van ratten

De volgende klacht was er een uit vele; de klaagster, tevens huiseigenaresse twijfelde aan het door de gemeentelijke dierplaagbestrijder gegeven advies. Naast het afvoerputje van de keuken zat in het grindpad een prachtige door bruine ratten gegraven opening. De gemeente had geadviseerd op dit punt de riolering op te graven, omdat deze kapot moest zijn, zodat ratten zich een weg naar boven konden banen. Om de bewoonster van het gelijk van de gemeente te overtuigen liet ik bleekwater door het aanrecht spoelen in de hoop de geur van bleekwater boven het gat te kunnen ruiken. De bleekwaterlucht was duidelijk waarneembaar, zodat het eerder gegeven advies werd herhaald. Wel werd nog aangeraden om voordat de spade in de grond wordt gezet eerst een stuk tuinslang zover mogelijk in de rattengang te schuiven om de graafrichting te bepalen. Vaak gaat bij het graven het spoor verloren, wat meestal onnodig zoeken naar het juiste punt tot gevolg heeft.

P.C. Groebe
Dierplagen en Milieu, mei 1992

Meer informatie over de bestrijding van ratten
Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte