Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Rattenbestrijding waar de honden geen brood van lusten

Hieronder een verhaal uit de praktijk van een adviseur van ongediertebestrijders.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Bij een bezoek aan een gemeente is het plezierig om met de dierplaagbestrijder enkele objecten te bezoeken. Enerzijds leer je elkaar wat beter kennen dan tijdens een bespreking, anderzijds leer ik nog steeds vanuit de praktijk en hoop met deze opgedane kennis anderen weer iets te kunnen leren.

Overgebleven hondenvoer lokt ratten uit afvoerputjes

Rattenbestrijding hondenvoer Als het aan deze viervoeter ligt, is rattenbestrijding niet nodig. Bron: https://commons.wikimedia.org

Dit keer bezocht ik met een nog wat onervaren ongediertebestrijder een dierentehuis waar men last had van bruine ratten, die voornamelijk in de binnenkennels werden gesignaleerd. Onder een hels geblaf passeerden we de op een baas of bazin wachtende viervoeters, die waarschijnlijk dachten op hun geluid te worden uitgekozen. Zeer waarschijnlijk kwamen de ratten binnen via de met de riolering in verbinding staande schrobgoot waarvan de afvoerputjes van een te grof tralierooster waren voorzien. Voor de in het rioolsysteem huizende ratten zou het een kleine moeite zijn om zich langs deze weg naar eventueel overgebleven voedselresten te begeven. In enkele lege kennels had de bestrijder het lokaas los uitgelegd. Door de wijd verspreid liggende uitgepelde zonnepitten gaven de ratten duidelijk blijk van hun nachtelijke aanwezigheid. Weliswaar was het lokaas onbereikbaar voor kinderen en huisdieren, maar toch maakte dit een weinig professionele indruk en zeker in een bedrijf waar vrij veel bezoekers komen.

In een bedrijf met bezoekers altijd ratten bestrijden met voerkisten

In dezelfde kennels was, min of meer gelijktijdig zonder medeweten van de gemeente, door een bestrijdingsbedrijf lokaas in kunststof voerkistjes uitgezet, zodat de tegenstelling bij de wijze van toepassing van het lokaas duidelijk opviel. Het dierentehuis bleek dus ook nog een bestrijdingsbedrijf te hebben ingehuurd en aangezien twee kapiteins op één schip niet samengaan beëindigde de gemeente de bestrijding. We adviseerden de beheerder de schrobputten ratdicht te maken en het resultaat van de bestrijding af te wachten. Zeker in dit soort objecten moeten ook als het Wettelijk Gebruiksvoorschrift dit niet verplicht, altijd voerkisten of vergelijkbare systemen worden toegepast. Indien de gemeente deze niet in voldoende aantal bezit, moet het betreffende bedrijf hier zelf voor zorgen. Pas nadat de voerkisten aanwezig zijn kan met de bestrijding worden begonnen. Enig tijdverlies moet dan maar voor lief worden genomen, maar dat is veruit te verkiezen boven het los uitleggen van lokaas.

P.C. Groebe
Dierplagen en Milieu, Jaargang 40, 1e/2e kwartaal, mei 1992, pag 21-27

Meer informatie over de bestrijding van ratten
Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte