Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Wel eens van nette bruine ratten gehoord?

Van een ongediertebestrijder kregen we een telefoontje dat hij een naar zijn mening, macabere vondst had gedaan in de kruipruimte van een woning. Hij had namelijk een aantal dode huismussen gevonden die netjes bij elkaar lagen. Bij onderzoek in de naburige kruipruimte vond men ook daar dode huismussen. Men vroeg zich af wie of wat daarvoor verantwoordelijk was.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Prooi gevangen onder de dakpannen en via de spouw in de kruipruimte gelegd

Op de vraag of er ook uitwerpselen in de kruipruimte waren aangetroffen werd bevestigend geantwoord. Nadere informatie wees uit dat zich openingen in de muren bevonden die zo groot waren dat een roofdier met zijn buit in de spouwruimte kon komen. Via de spouw was de zolder bereikbaar en onder de dakpannen kon de prooi worden gevangen. Aan het verzoek om uitwerpselen en dode huismussen op te sturen, werd voldaan. Nu konden we keutels onderzoeken en sectie doen op de huismussen om te proberen er achter te komen met welk roofdier we te maken hadden. De uitwerpselen bleken van bruine ratten te zijn. Maar waren die ook verantwoordelijk voor het doden en verslepen van de huismussen?

Geen typisch beeld van wat een wezel met een prooi doet

Sectie op de huismussen was bijna niet mogelijk omdat deze al gemummificeerd waren. De huismussen waren wel intact; we konden alleen een paar bijtplekken ontdekken. Het sectiebeeld leek niet op hetgeen gewoonlijk te zien is bij doding door een wezel. De schedel van de mussen zou dan van onder zijn opengebeten of de kop zou er zelfs helemaal afgebeten zijn. Dat is een typisch beeld van wat marterachtigen met hun prooi doen.

Geen uitwerpselen van marterachtigen, wel van bruine ratten

Om het zekere voor het onzekere te nemen en te verifiëren of men te maken had met marterachtigen, werd de gemeentelijke ongediertebestrijder verzocht nog eens in de kruipruimten naar uitwerpselen te zoeken. Er werden echter in noch buiten de woningen uitwerpselen van marterachtigen gevonden.

Conclusie: bruine ratten verzamelden dode huismussen

Mijn conclusie is dat bruine ratten verantwoordelijk zijn geweest voor het doden van de huismussen. De ratten hebben ze naar alle waarschijnlijkheid 's avonds van onder de dakpannen weggehaald en de dieren via de spouw naar de kruipruimte onder de vloer gebracht.

A.E. Brink
Dierplagen en Milieu, 44 (2) 1996 pag 72-73

Meer informatie over de bestrijding van ratten
Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte