Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Voedselvoorkeur van bruine ratten in verband met rattengif

In een ander artikel op deze website hebben we geadviseerd bij de bestrijding van bruine ratten te zorgen voor eerste kwaliteit lokaas. Gepelde haver wordt doorgaans door bruine ratten goed opgenomen. Onderstaande informatie gaat in op de voorkeur van bruine ratten voor verschillende soorten voedsel in verschillende levensfasen of seizoenen.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Behoefte aan eiwitrijk voedsel bij jonge en drachtige ratten

Jonge bruine ratten worden in de eerste fase van hun leven door de moeder gezoogd. Dat duurt minimaal drie weken. Na die periode zullen de jonge ratten steeds meer vast voedsel gaan nuttigen, zowel plantaardig als dierlijk. Onderzoek heeft uitgewezen wat een jonge rat zoal nodig heeft: koolhydraten, vetten, maar vooral eiwitten zijn van belang. Als de voedingsstoffen apart worden aangeboden nuttigt een rat naar behoefte van iedere afzonderlijke voedingscomponent. Ratten zijn heel goed in staat om de hoeveelheden te eten die hen gezond houden. Als vuistregel kan ervan worden uitgegaan dat bruine ratten per dag gemiddeld vijftien gram voedsel eten. Jonge dieren eten naar verhouding meer dan oudere dieren. Vrouwtjesratten die drachtig zijn en/of die hun jongen moeten zogen (lactatieperiode) eten meer dan daarbuiten, tot wel tien tot twaalf procent van hun lichaamsgewicht.

Met name in de winter rattenplaag

In de natuur vinden ratten niet altijd wat ze nodig hebben aan voedsel. Dan eten ze wat ze kunnen krijgen maar waarschijnlijk zijn en blijven ze selectief en hebben ze een voorkeur voor eiwitrijk voedsel. Het is vooral in de winter, als er minder voedsel voor de bruine ratten in de natuur te vinden is, dat zij in de buurt van huizen komen. Daar doen ze zich tegoed aan bijvoorbeeld vogelvoer.

Rattengif met lokaas

Gezien het bovengenoemde is het denkbaar dat een eenzijdig aanbod van gepelde haver als lokaas voor bepaalde individuen op bepaalde tijdstippen niet voldoet aan hun behoefte en dat zij dus niet van het aangeboden lokaas zullen eten. In de praktijk blijkt dat door honger gedreven ratten toch wel van het voedsel vreten ook al beantwoordt het niet aan hun voedingseis. Als de dominante rat ervan eet, volgt de rest van de rattenpopulatie vrij snel het voorbeeld van zo'n leider. Het heeft geen zin om rattengif te leggen als er volop ander, lekkerder voedsel aanwezig is. Denk aan kippenvoer, broodkruimeltjes voor de vogeltjes, keukenafval op de composthoop. Ratten zullen dan zelfs niet uit nieuwsgierigheid komen proeven van het gif. Sommige ratten zijn terughoudend tegenover alles wat nieuw is en dan kan het twee tot drie weken duren vooraleer ze aan het gif komen. Geef ze dus voldoende tijd om te wennen en controleer of er van het vergiftigde lokaas wordt gegeten.

Gebaseerd op Dierplagen en Milieu, 44 (3) 1996

Meer informatie over de bestrijding van ratten
Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte