Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Bruine ratten: vroegtijdig opsporen voorkomt veel ellende

Wanneer we het in Nederland hebben over ratten in en om gebouwen, bedoelen we meestal de bruine rat (Rattus norvegicus). De bruine rat staat ook bekend onder de namen Noorse rat, rioolrat, waterrat of stadsrat. Het lichaam is 20 tot 30 cm lang; de staart is 15 tot 25 cm lang, maar altijd korter dan het lichaam.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Verschillen met de zwarte rat

De kleur van een rat zegt niet alles. De vacht is aan de buikzijde lichtgrijs van kleur. In het wild komen verscheidene echter variaties voor, van zwart tot bruin. Een zwart gekleurde rat kan dus een bruine rat zijn. Let dan op het volgende:

  • De staart van de bruine rat is korter dan het lichaam; die van een zwarte rat is langer;
  • De snuit van de bruine rat is min of meer stomp; die van de zwarte rat is spits;
  • De oortjes van de bruine rat zijn korter en meer behaard.

De bruine rat kon zich in het koude Europa beter aanpassen dan de zwarte rat en heeft deze vrijwel geheel verdrongen.

Waar leven bruine ratten?

Bruine ratten leven het liefst in een vochtige, niet te warme en donkere omgeving zoals riolen, kelders en stallen. De bruine rat voelt zich dus al snel ergens thuis, vooral in de buurt van de mens. Bruine ratten eten alles, voornamelijk eiwit- en zetmeelrijk voedsel. Ze hebben een duidelijke voorkeur voor granen en zaden, maar eten ook slakken, larven, vlees, etensresten en afval. Bruine ratten zijn heel schuw en zullen open ruimten in het licht (binnen en buiten) zoveel mogelijk mijden.

Niet wachten tot u ratten ziet!

Heeft u een rat gezien, dan kunt u er gif op innemen dat u te maken heeft met een plaag. U bent dan al te laat. De schade is al groot en het enige wat u rest is een verdelgen met rattengif. Daarom moet u ratten vroegtijdig opsporen.
Hoe ratten op te sporen?

Voetsporen van ratten in opgedroogde modder

Voetsporen van een rat of rattenprenten zijn heel kenmerkend. Je ziet ze het best in opgedroogde modder. De voorpoten hebben vier tenen; de achterpoten vijf. De tenen staan los van elkaar. De sporen zijn twee tot vijf centimeter groot.

Holen van ratten bij water en rotzooi

Ratten hebben water nodig en zijn heel schuw. Zoek de holen daarom in de buurt van water en op plekken waar een rat zich goed kan verstoppen. Dus onder gebouwen, bij hopen oud ijzer, onder het puin of onder stapels autobanden. Een kolonie herken je aan veel holen met veel platgetreden paadjes die naar deze holen leiden.

Paden van ratten in de vegetatie

Omdat ratten schuw zijn verplaatsen ratten zich buiten door hoge vegetatie zodat niemand ze kan zien. Zij gebruiken vaste paden die in de loop van de tijd helemaal platgetrapt worden. Deze paden (wissels) zijn goed te herkennen.

Ratten laten knaagsporen achter

De snijtanden van ratten groeien voortdurend. Daarom moet een rat continu knagen. Aan van alles: verpakkingen, hout en zelfs elektriciteitsdraden. Ze doen dit omdat ze op zoek zijn naar voedsel en omdat ze hun snijtanden moeten blijven bijslijpen. Het verschil tussen verse en oude knaagsporen zie je gemakkelijk aan de verkleuring.

Smeersporen van ratten

Ratten sluipen graag met hun onderbuik over de vaste ondergrond. Ze laten daarbij duidelijk herkenbare smeersporen achter. U vindt ze langs wanden en bijvoorbeeld op de zijkant van trappen.

De keutels van een rat

Aan de keutels kunt u een rat herkennen:

  • keutels van een bruine rat zijn 5 – 7 mm dik, de lengte varieert van 12 – 22 mm, ze zijn cilindervormig vaak aan een kant stomp en aan de andere kant puntig. Ze liggen in groepjes bij elkaar. Verschillende groottes bij elkaar betekent dat er een kolonie zit. U moet dan heel snel actie ondernemen!
  • de keutels van een zwarte rat zijn kleiner: tot 12 mm lang. Zij liggen meer verspreid en zijn kenmerkend banaanvormig.

Meer informatie over de bestrijding van muizen
Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte