Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Rattengif. Hoe werkt dat eigenlijk?

Met rattengif bedoelen we verschillende soorten gif tegen ratten en muizen. De professional spreekt over “rodenticiden”: gif dat bedoeld is om knaagdieren te doden.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Twee soorten rattengif

De rodenticiden kunnen we verdelen in twee groepen :

 • acuut werkende middelen
 • multi-dosis middelen

Acuut werkende middelen tegen ratten en muizen

Tot 1950 waren er alleen acuut werkende middelen tegen ratten en muizen verkrijgbaar. Daarbij trad de dood al in nadat er éénmaal van was gegeten.
Kenmerken van deze ongediertebestrijdingsmiddelen waren:

 • acute middelen werken heel snel
 • met acute middelen tegen ratten en muizen is langdurig voederen overbodig
 • acute middelen zijn zeer dieronvriendelijk.

Ratten en muizen zijn slimme beesten

Door het direct optreden van vergiftigingsverschijnselen leggen ratten en muizen het verband met het lokmiddel. Daardoor ontwikkelden zij aasschuwheid en aten de overgebleven ratten en muizen niet meer van het bestrijdingsmiddel. Vanaf 1960 werden acuut werkende middelen verboden vanwege hun wrede werking.

Multi-dosis middelen: duurzaam, effectief en meer diervriendelijk

Multi-dosis middelen zijn ontwikkeld op basis van de eetgewoonten van ratten en muizen. Door hun eetgewoonten zijn ratten en muizen moeilijk met gif te doden. Ze eten kleine beetjes, wachten even, en eten pas verder als ze niet meteen ziek worden.
Multi-dosis ratten- of muizengif werkt niet direct. Ratten en muizen moeten vaker van multi-dosis middelen eten. Pas enige tijd later gaan ze dood, nadat ze van het gif voldoende hebben opgenomen. Ratten en muizen zullen pas na vier tot veertien dagen dood gaan. Opvallend is dat ze gewoon blijven dooreten, zonder dat ze zichtbaar last hebben van het rattengif.

Modern rattengif: anticoagulantia

Alle multi-dosis middelen zijn middelen die de bloedstolling (= coagulatie van het bloed) tegen gaan. Daarom worden ze ook wel “anticoagulantia” genoemd.

Voordelen van rattengif op basis anticoagulentia

Belangrijkste voordelen zijn van multi dosis middelen met anticoagulentia:

 • ze veroorzaken geen aasschuwheid. Ratten en muizen blijven ervan eten tot ze dood gaan;
 • ze zijn veiliger in het gebruik. Honden en katten zullen meestal onvoldoende binnen krijgen om ziek te worden of dood te gaan;
 • bij het sterven vertonen ratten en muizen weinig tekenen van stress;
 • de kadavers drogen van binnen uit op; ze rotten dus niet en gaan niet liggen stinken.

De huidige anticoagulantia hebben allemaal dezelfde werking. Zij zorgen ervoor dat het bloed van ratten en muizen niet meer kan stollen. Het knaagdier zal tengevolge van inwendige bloedingen sterven. Dat de dieren bij het sterven weinig tekenen van stress tonen komt waarschijnlijk door de verminderde bloedtoevoer naar de hersenen.

Toevallige ontdekking modern rattengif

Rond 1930 stierven op een aantal Canadese boerenbedrijven koeien spontaan door bloedingen. Nader onderzoek leerde dat in de klaver die de koeien gegeten hadden hydroxycumarine zat. Deze stof is afgeleid van cumarine, dat in vele soorten planten voorkomt en de typische hooilucht veroorzaakt. Op basis van hydroxycumarine werd het eerste anticoagulant onder de naam Warfarine ontwikkeld.

Ratten en muizen hebben voldoende lokvoer nodig

Ratten en muizen moeten gedurende enkele dagen van moderne bestrijdingsmiddelen eten om het stollingsvermogen van het bloed te ontregelen. Indien ze onvoldoende van het gif opnemen, dan zal het stollingsvermogen zich onder invloed van vitamine K1 weer herstellen.

Voorbeelden van anticoagulanten zijn:

 • Difenacoum: de werkzame stof van onder meer Difenard, Fentrol, Radicaal tegen ratten en muizen, Ratak, Rattox-G, Roxasect Muizenlokdoos, Somitrol, Sorkil,
 • Brodifacoum: werkzame stof van Klerat
 • Difethialon: werkzame stof van o.a. Finion Frap, Frap, MS Somitrol, Muizen STOP, Muizenkorrels, Rodilon, Roxasect tegen Muizen, Target
 • Flocoumafen: werkzame stof van Storm
 • Bromadiolon: de werkzame stof van onder meer Bromatrol, Fataal, Sakarat BromaGraan, Super Caid, Tomcat

Meer informatie over de bestrijding van ratten
Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


Aanverwante artikelen:

Beleid rondom rattengif anno 2015

In 2014 werden er meer zwarte ratten gesignaleerd dan het jaar daarvoor. Toch bepaalt het Ctgb  dat de consument geen rattengif meer buiten mag toepassen. Waarom scherpt de overheid deze regels aan? Lees verder


© 2015 Kijk Op Ongedierte