Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Rat bestrijden: wie komt er eigenlijk in het nauw?

Deze anecdote komt uit de praktijk van een ongediertebestrijder.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Vaak wordt de vraag gesteld of het waar is dat ratten mensen aanvallen. Sommige verhalen gaan als een hardnekkig gerucht de wereld rond en het bewijs van echtheid wordt voor dit soort beweringen zelden geleverd. Mijn idee is dat ratten uit zichzelf zeker geen mensen zullen aanvallen. Vast staat wel dat elk dier dat in het nauw gedreven wordt een uitweg zal zoeken die het zo weinig mogelijk schade doet. Grote dieren kunnen van zich afbijten, maar een dier dat kleiner is dan zijn aanvaller zal het zekere voor het onzekere nemen en er vandoor gaan. Als hij die kans krijgt tenminste. Een praktijkverhaal uit de rattenbestrijding:

Ratten bestrijding in een schuur

Het jachtseizoen op de bruine rat is het gehele jaar geopend. In vrijwel alle gevallen zal naast het toepassen van de juiste weringsmaatregelen gebruik worden gemaakt van lokaas ter bestrijding van de aanwezige rattenpopulatie. Soms zien enkele stoere mannen in een schuur een rat lopen, die ze wel eens even te pakken zullen nemen. Zo dacht ook een bestrijder in het oosten van het land. Hij vertelde mij de volgende ervaring. Er was geconstateerd dat twee ratten zich schuil hielden achter enkele planken. Aan de enige kant die zij opkonden stond de bestrijder klaar met een schop voor de bekende genadeslag. De eigenaar van het object sloot de tuinslang aan op de waterleiding en dacht met nattigheid enige druk uit te kunnen oefenen om de ratten in beweging te krijgen. En dat lukte.

Ongediertebestrijder in penibele situatie

Maar de ratten waren sneller dan de bestrijder. Hij kon niet zo vlug meppen of een der ratten vond een betrekkelijk veilig heenkomen. De meest nabije schuilplaats die het dier veilig genoeg vond was de broekspijp van de bestrijder. Kwiek klom de rat omhoog, terwijl de bestrijder vertwijfeld pogingen ondernam om hem tegen te houden. Ook dat lukte niet. Bovenaan gekomen zette de rat een spurt in naar de andere broekspijp en klauterde behendig naar beneden. Eenmaal buiten wist het dier niet hoe snel hij weg moest komen. Tot opluchting van alle betrokkenen had de rat zijn knaagtanden niet benut. Anders hadden de gevolgen ernstig kunnen zijn. Met dit waar gebeurde verhaal is weer eens aangetoond dat je een rat (of ander dier) altijd een kans tot ontsnappen moet geven. Ik kan u verzekeren dat hij die kans zal benutten. Hierdoor kunnen problemen zoals hierboven worden voorkomen.

Tekst: A.D. Bode, Buitendienstmedewerker van de Afdeling Bestrijding van Dierplagen
Bronvermelding: Rat en Muis, 36 (2) 1988, pagina 52

Meer informatie over de bestrijding van ratten
Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte