Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Ratten bestrijden vanwege ziekte van Weil

De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door bacteriën die onder meer bij bruine ratten aanwezig kunnen zijn in de nieren. De rat is daarbij drager zonder zelf ziek te worden. De bacteriën worden uitgescheiden via de urinewegen; dit betekent dat niet alleen voorwerpen en levensmiddelen, maar ook water besmet kan worden.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Besmetting via contact met (of ruiken aan) rattenurine in water of op waterkant

Contacten met door rattenurine verontreinigd water, kleine plasjes langs waterkanten of op het erf van een boerderij en ook modder vormen de voornaamste besmettingsbronnen. De besmetting kan plaats vinden tijdens het zwemmen, waarbij de bacterie via de slijmvliezen of via een open wondje het lichaam binnendringt. Bij het lopen op blote voeten bestaat het gevaar dat besmetting via wondjes of kloofjes plaatsvindt. Er is zelfs een geval bekend van iemand die een levende rat had gevangen die uit angst op de voet van die persoon urineerde waardoor bacteriën door de huid heen drongen; de ziekte na de besmetting had een dodelijk verloop. Ratten en muizen kunnen ook op het land urineren. Honden die naar ratten snuffelen, kunnen op die manier besmet raken. In Drenthe zijn onlangs gevallen van de ziekte van Weil bij honden geconstateerd, waarbij besmetting via de hier genoemde weg niet uitgesloten moet worden geacht.

Water waarin ratten voorkomen is bij voorbaat verdacht

Permanent wateronderzoek op het voorkomen van bacteriën is niet mogelijk. Als stelregel moet altijd gelden: water waarin ratten voorkomen is bij voorbaat verdacht. De tijd die verloopt tussen de besmetting en het uitbreken van de ziekte is 10—14 dagen. De ziekte heeft in het eerste stadium een griepachtig karakter (hoge koorts, rillerigheid, e.d.). Geelzucht treedt op in een verder gevorderd stadium. Bij een tijdige en juiste diagnose kan de ziekte worden genezen. In Nederland komen nog steeds elk jaar weer tientallen gevallen van de ziekte van Weil voor.

Rat en Muis, Jaargang 23, no. 3, oktober 1975, pag 74

Meer informatie over de bestrijding van ratten
Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte