Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Wanhoopsdaad door rattenplaag?

Als ongediertebestrijder op bezoek bij een woningbouwvereniging werd mij gevraagd eens te gaan kijken bij een woning waarvan de bewoner zodanig door ratten werd geplaagd dat hij ten einde raad zijn woning in de brand had gestoken. Waarschijnlijk was de aanwezigheid van ratten niet de enige oorzaak, maar toch.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Een zakje lokaas van de gemeentelijke ongediertebestrijder was niet afdoende

rattenbestrijding door vuurDe woning maakte deel uit van een blok eengezinswoningen zodat de buren wel blij geweest moeten zijn met dit teken van hoge nood. De sporen van de brand maakten een wat mistroostige indruk, maar het ging er nu om uit te vinden hoe de ratten zich een toegang tot de keuken konden verschaffen. In het aanrechtblok was rondom de in de vloer verdwijnende keuken-afvoer voldoende ruimte om ratten door te laten. Buiten aan de achterzijde van de keuken was naast de afvoerput een tegel verzakt en hieronder had de gemeentelijke dierplaagbestrijder een zakje lokaas uitgelegd. Dat dit niet voldoende was, in ieder geval wat de bewoner betrof, bleek wel uit de geblakerde woning.

Bruine ratten in woningen meestal te wijten aan bouwkundige gebreken van het huisriool

Na het verwijderen van het putdeksel en het hierin aanwezige stankscherm was de oorzaak snel gevonden. Naast de in het putje uitkomende afvoerbuis zat een prachtige opening waardoor ratten zowel rechtstreeks in de spouwmuur als in de kruipruimte van de keuken konden komen. Omdat het per gemeente nogal verschilt of men met veel of weinig rioolproblemen te maken krijgt, verschilt natuurlijk ook de ervaring van de dierplaagbestrijder per gemeente. In de meeste gevallen is de aanwezigheid van bruine ratten in woningen, die zijn aangesloten op het gemeenteriool te wijten aan bouwkundige gebreken van het huisriool. Bestrijding met lokaas heeft in dit soort gevallen dan ook weinig of geen zin. Het doel moet zijn het vinden van de oorzaak en dat dit in lang niet alle gevallen simpel is zullen velen onderschrijven.

P.C. Groebe
Dierplagen en Milieu, Jaargang 40, 1e/2e kwartaal, mei 1992, pag 21-27

Meer informatie over de bestrijding van ratten
Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte