Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Lokaas en de kieskeurigheid van bruine ratten

De bruine rat is een omnivoor. Dat wil zeggen dat bruine ratten alles eten, zowel plantaardige als dierlijke voedingsmiddelen. Het ligt voor de hand te denken dat deze alleseters ook letterlijk alles eten. Maar dat is bepaald niet zo: bruine ratten zijn juist erg kieskeurig in wat zij vreten. lokaas en kieskeurigheid rattenIedere ongediertebestrijder weet dat het belangrijk is om eerste kwaliteit lokaas te gebruiken juist omdat de bruine rat kieskeurig is. Doet hij dit niet, dan zal de rattenbestrijding niet succesvol verlopen. In de voorlichting wordt benadrukt dat de bruine rat het beste neemt dat voorhanden is. Er is echter meer te zeggen over de kieskeurigheid van de bruine rat. De bruine rat stelt namelijk variatie in het voer wel degelijk op prijs.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!
Bron foto: https://commons.wikimedia.org

Bruine ratten houden van granen

De bruine rat is over het algemeen een liefhebber van granen. Het maakt daarbij niet alleen uit welk graan wordt aangeboden maar ook de vorm waarin het wordt gegeven is van belang. Haver wordt door de meeste bruine ratten goed opgenomen. Gepelde haver wordt daarbij veel beter opgenomen dan gepunte. Havermeel is nauwelijks aantrekkelijk.

Argwanend gedrag van bruine ratten

In een populatie wilde ratten zal het bovendien van belang zijn wat de dominante (leidende) rat eet. De rest van de ratten volgt namelijk vrij snel het voorbeeld van zo'n leider.  Een rat heeft enige tijd nodig om aan nieuw voedsel gewend te raken. Nieuwe objecten in de vertrouwde omgeving worden argwanend gade geslagen. Neofobie noemt men dit ook wel. Pas als duidelijk is, dat er geen direct gevaar dreigt zullen de ratten van het nieuw aangeboden lokaas eten.

Tips voor lokaas voor bruine ratten

Zorg bij de bestrijding van bruine ratten voor eerste kwaliteit lokaas. Gepelde haver wordt doorgaans door bruine ratten goed opgenomen. Weliswaar hebben bruine ratten voorkeur voor verschillende soorten voedsel in verschillende levensfasen of seizoenen, in de praktijk is het niet noodzakelijk om te variëren met lokaas voor rattenbestrijding. Bied het lokaas aan op plaatsen dichtbij bij de schuilplaatsen van de ratten. Voldoende aanbod en verversing is noodzakelijk, evenals controleren of er nog van het aas gegeten wordt. Als u de rattenbestrijding afrondt moet u met onvergiftigd lokaas blijven monitoren of er opnieuw bruine ratten komen opdagen.

Bron: Dierplagen en Milieu, 44 (3) 1996

Meer informatie over de bestrijding van ratten
Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte