Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Nestelgedrag van bruine ratten

Vrouwelijke bruine ratten gebruiken allerlei zachte materialen om de binnenkant van hun nest mee te bekleden. Ze verstoppen de ingang van het het nest door er hooi, humus- of grasproppen voor te leggen. Dit artikel gaat over het nestelgedrag van bruine ratten in het laboratorium en in het wild.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Bruine ratten in het laboratorium

Vrouwelijke bruine ratten die in het laatste stadium van hun dracht zijn, vertonen alle symptomen en gedragingen die gericht zijn op de inrichting van een nest waar zij hun nageslacht kunnen verzorgen. Zo beginnen zij naarstig naar nestmateriaal te zoeken. Ook de ratten die in het laboratorium van de afdeling Bestrijding van Dierplagen zijn gehuisvest, doen dit. Daarom krijgen de vrouwelijke ratten als zij drachtig zijn hooi en papiersnipper in de kooien aangeboden. Ook wordt er in hun kooi een houten kistjes geplaatst om hen schuilgelegenheid te bieden. Van deze kistjes blijft af en toe niet veel over, vanwege de knaagdrift van de ratten. Al vrij snel nadat het nestmateriaal is aangeboden, begint het wijfje eerst met het aftasten van het aangeboden nestmateriaal. Daarna begint zij het aangeboden materiaal te verslepen naar het onderkomen, in dit geval het houten kistje, waar zij op haar eigen manier een keurig nest zal maken om er haar jongen in te werpen. Sommige wijfjes die al vaker jongen hebben geworpen, zullen hun nest en vooral de nestingang, aan de buitenzijde verstoppen onder een berg materiaal dat op dat moment voorhanden is. Dit om eventuele belagers te misleiden.

Wilde bruine ratten graven een nest met een zandklep

Bij vrij levende ratten die op erven of in gebouwen hun nestelplaats kiezen kan je ditzelfde gedrag waarnemen. Ook daar zullen de bruine ratten een nestelplaats zoeken op een voor hun geschikte plaats en deze dan vol slepen met nestmateriaal. Dat kan bijvoorbeeld bestaan uit papier, stro, hooi, houtkrullen, isolatiemateriaal en plastic. Een specifiek gedrag in de vrije natuur in verband met nestbouw is graven. In slootkanten kun je op ruime afstand van de waterspiegel holingangen vinden met altijd een zandklep ervoor. Een rat graaft met beide voorpoten. Als er een hoeveelheid zand is losgewerkt, wordt dit onder de buik doorgeschoven en met de achterpoten naar buiten gewerkt. Op deze manier krijg je plateau- of klepvorming. Als de rat haar gang en nestkom heeft uitgegraven wordt de nestkom bekleed met nestmateriaal. In de meeste gevallen zal dat gras zijn. Ook bij deze vorm van nestbouw zie je als je goed oplet, dat de gang met een zogenaamde humusprop wordt afgesloten. De humusprop bestaat uit vochtig in elkaar gedraaid gras.

A.E. Brink

Bron: Dierplagen en Milieu, 44 (1) 1996  

Meer informatie over de bestrijding van ratten
Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte