Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Waaraan kunt u de aanwezigheid van ratten herkennen?

Een rattenplaag. Enorme schade aan voorraden. Gevaar voor het overbrengen van ziektes op mensen en dieren. Bevuiling van voedselvoorraden. Knaagschade aan kabels, verpakkingen en isolatiemateriaal. Redenen genoeg om de aanwezigheid van ratten vroegtijdig op te sporen. In dit artikel zetten wij alles over het opsporen van ratten op een rij.
Advies of hulp nodig bij het opsporen van ratten? Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden. Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Over welke rat hebben we het?

Dode bruine rat Bron http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dead_rat.JPG

Wanneer we het in Nederland hebben over ratten in en om gebouwen, bedoelen we meestal de bruine rat (Rattus norvegicus). De bruine rat is afkomstig uit Azië en sinds de 18e eeuw aanwezig in Europa. U herkent dit dier aan de grijsbruine vacht, die aan de buikzijde vaak wat lichter is. De staart is korter dan het lichaam (die van een zwarte rat is langer) en de snuit is min of meer stomp (zwarte rat spits). De bruine rat kon zich in het koude Europa beter aanpassen dan de zwarte rat en heeft deze vrijwel geheel verdrongen.

Bron:https://commons.wikimedia.org

Waar leven bruine ratten?

Bruine ratten leven vooral op vochtige en donkere plaatsen zoals riolen, kelders en stallen. Het zijn cultuurvolgers en worden heel vaak aangetroffen in de nabijheid van de mens. Bruine ratten eten alles. Ze hebben een duidelijke voorkeur voor granen, maar eten ook vlees, etensresten en afval. Bruine ratten zijn heel schuw en zullen open ruimten in het licht (binnen en buiten) zoveel mogelijk mijden. Hun snijtanden blijven groeien en alleen daarom al moeten ze voortdurend knagen.

Hoe zijn bruine ratten op te sporen?

Heeft u een rat gezien, dan kunt u er gif op innemen dat u te maken heeft met een plaag. Feitelijk bent u dan al te laat. De schade is vermoedelijk al groot en het enige wat u rest is een verdelgingscampagne met rattengif. Het is daarom zaak om alert te blijven en ratten vroegtijdig op te sporen. Waaraan kun je de aanwezigheid van ratten herkennen:

Voet sporen van bruine ratten

Voetsporen van een rat (ook wel rattenprenten genoemd) zijn heel kenmerkend. Je ziet ze het best in opgedroogde modder. De voorpoten hebben vier tenen; de achterpoten vijf. De tenen staan los van elkaar. De sporen zijn twee tot vijf centimeter groot.

Rattenprenten ofwel voetsporen van een rat

 

 

 

Paden van bruine ratten in hoge vegetatie

Buiten verplaatsen ratten zich bij voorkeur door hoge vegetatie zodat niemand ze kan zien. Zij gebruiken vaste paden die in de loop van de tijd helemaal platgetrapt worden. Deze paden (wissels) zijn goed te herkennen.

Rattenwissel: ratten gebruiken vaste paden die op den duur te herkennen zijn omdat ze platgetreden zijn

 

 

 

 

 

 

 

 

Holen van bruine ratten

Zoek holen in de buurt van plekken waar een rat zich goed kan verstoppen. Dus onder gebouwen, bij hopen oud ijzer of onder stapels autobanden. Op een plaats waar zich een kolonie gezet heeft vind je veel holen met veel platgetreden paadjes die naar deze holen leiden.

Knaagsporen van bruine ratten

Ratten knagen aan van alles: verpakkingen, hout maar ook elektriciteitsdraden. Ze doen dit omdat ze op zoek zijn naar voedsel en omdat ze hun snijtanden moeten blijven bijslijpen. Verse en oude knaagsporen herken je gemakkelijk aan de verkleuring.

Bruine rat laat knaagsporen na

 

 

 

 

 

 

 

 

De keutels van bruine en zwarte ratten

Aan de keutels van een rat kun je ook zien met welke rat je te maken hebt. De keutels van een bruine rat zijn 5 – 7 mm dik, de lengte varieert van 12 – 22 mm, ze zijn cilindervormig vaak aan een kant stomp en aan de andere kant puntig. Ze liggen in groepjes bij elkaar. Vindt u verschillende groottes bij elkaar dan heeft u te maken met een kolonie en moet u snel actie ondernemen!
De keutels van een zwarte rat zijn kleiner: tot 12 mm lang. Zij liggen meer verspreid en zijn kenmerkend banaanvormig.Ratten keutels zijn een teken van een mogelijke rattenplaag

 

 

 

Smeersporen van bruine ratten

Ratten hebben de neiging om met hun onderbuik in contact te blijven met de vaste ondergrond. Ze laten daarbij duidelijk herkenbare smeersporen achter. U vindt ze langs wanden en bijvoorbeeld op de zijkant van trappen.

Meer informatie over de bestrijding van ratten
Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte