Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Welke ratten zijn er?

De rat (Rattus) komt van oorsprong uit Azië, Nieuw-Guinea en Australië. De belangrijkste zijn: de zwarte rat (Rattus rattus), de bruine rat (Rattus norvegicus), de Aziatische zwarte rat (Rattus tanezumi), de Polynesische rat (Rattus exulans), Rattus argentiventer en Rattus nitidus. Er zijn 60 soorten ratten binnen het geslacht Rattus. Wikipedia geeft hiervan een mooi overzicht.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Ratten in Nederland

In Nederland komen twee soorten ratten voor: de bruine rat (Rattus norvegicus) en sinds kort ook weer de zwarte rat (Rattus rattus). De zwarte rat is de meest geduchte. Deze rat was de grootste pestverspreider. Tot voorkort was deze rat in Nederland uitgebannen. De laatste jaren rukt de zwarte rat echter weer vanuit het zuiden op. Regelmatig verschijnen er dan ook artikelen over zwarte ratten in Nederland:

Overlast zwarte ratten Nuenen
www.ed.nl: Nuenen heeft opvallend veel last van zwarte ratten. Ze zitten overal, ook in nieuwbouwhuizen. Sommige inwoners zijn ten einde raad. Zo heeft Chris van de Kerkhof (76) in twee jaar tijd 134 zwarte ratten in zijn tuin gevangen. En in het huis van Mathijs Metselaars aan de Van Rijckevorsellaan is het ook 'rattenbal'.

RIVM onderzoekt oprukken zwart rat
www.nrc.nl: De rat rukt op in Nederland. In Limburg en Noord-Brabant dreigt zelfs een plaag van de knaagdieren. Tegelijk met de zwarte rat rukt ook het door knaagdieren overgedragen hantavirus op dat ernstige nierschade kan veroorzaken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt zich zorgen.

Ospel wordt centrum bestrijding zwarte rat
www.limburger.nl: Ospel krijgt de proef die het Kenniscentrum Dierplagen (KAD) en de LLTB opzetten voor een nieuwe aanpak van de bestrijding van de zwarte rat. Een intensievere jacht op de rat is noodzakelijk nu het dier ook drager van het hantavirus blijkt te zijn.

Limburg pakt overlast door zwarte rat aan met gifappels
www.volkskrant.nl: De gemeente Nederweert en de Limburgse Land- en Tuinbouwbond binden de strijd aan met de zwarte rat. In een proef zullen getrainde experts appels neerleggen om de dieren, die veel overlast veroorzaken, te lokken.

Zwarte rat teistert haven Amsterdam
www.ad.nl: De Amsterdamse graan- en meelhaven heeft al drie maanden last van zwarte ratten. Dat meldt de GGD van de hoofdstad.

Meer informatie over de bestrijding van ratten
Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte