Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Bloedluis bestrijden bij hobbykippen: eenvoudig en verantwoord

Het Zijdehoen, de Yokohama, de Blauwe Sumatra, de Nederlandse Sabelpootkriel. Een liefhebber van kippen raakt er niet over uitgepraat. En als houder van deze prachtige hobbykippen bent u natuurlijk heel zuinig op uw dieren. Bloedluis is dan een nachtmerrie.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Bron: https://commons.wikimedia.org

De officiële benaming is vogelmijt (Dermanyssus gallinae Degeer). Eigenlijk is het dan ook geen luis maar een mijt. Houders van sierkippen, duiven, kanaries, parkieten en andere siervogels of zangvogels vrezen een besmetting met bloedluis. Deze ectoparasiet kan ziekten overbrengen en schade aan de conditie van de vogels veroorzaken door het veelvuldige drinken van bloed. Bloedarmoede en vatbaarder voor andere ziektes (E-coli etc) zijn het gevolg.

 

Hoe kunt u bloedluis opsporen?

In principe heeft elke vogel of kip last van bloedluis en dat is ook niet erg. Maar een plaag met bloedluizen moet u voorkomen.
De bloedluis verschuilt zich overdag op donkere plekken, bijvoorbeeld onder een zitstok of onder een plank. Kijk daar maar eens. Als uw dieren veel last hebben van bloedluis ziet u meer of minder dikke proppen met volgezogen rode bloedluizen; soms wel zwart gekleurd.

Hoe kunt u nu tijdig de aanwezigheid van bloedluis ontdekken?

Op een van de vele forums op het internet kwamen we de volgende tip tegen:
“Om te controleren of en hoeveel bloedmijten in een verblijf aanwezig zijn maken we gebruik van de gewoonten van de parasiet zelf. We gebruiken een klein stukje kunststof elektriciteitsbuis als mijtenval. In dit buisje doen we een stukje enkelzijdig golfkarton, zoals bijvoorbeeld de binnenverpakking van een rol beschuit. We rollen dit karton op tot het precies in het buisje past. Dit buisje bevestigen we op een tactische plaats in het dierenverblijf. In een kippenhok zal dit onder de zitstok zijn. Wanneer tegen de morgen de bloedmijten van de kip af komen zoeken ze een schuilplaats om de dag door te brengen. Veel mijten zullen in het buisje in de golfjes van het karton kruipen. Als we het karton uit het buisje halen en uitvouwen zien we of er mijten aanwezig zijn en in welke hoeveelheid.”

Hoe kunt u bloedluis bestrijden?

Er zijn maar een paar producten in de handel. Producten op basis van diatomeeënaarde zijn zeer effectief. Diatomeeënaarde is een grondstof die van nature in onze bodem voorkomt. Diatomeeënaarde wordt om zijn schurende werking ook wel in tandpasta toegepast.
Deze schurende werking is maakt diatomeeënaarde geschikt voor de bestrijding van rode bloedluis. De beestjes kruipen door het bloedluispoeder en schuren daarbij hun skelet open. Zij sterven vervolgens door uitdroging.

Veel geprezen is knoflook bij de bestrijding van de rode bloedluis. Door een knoflookextract aan het drinkwater toe te dienen of door het voer te mengen komt er knoflook in het bloed van de vogels. De bloedluizen lusten het bloed niet meer en drogen vervolgens uit. Deze zeer milieu- en kipvriendelijke manier van bloedluisbestrijding wordt vandaag de dag steeds meer toegepast.

Meer informatie over de bestrijding van rode bloedluis
Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte