Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Korte ontwikkelingscyclus rode bloedluis zorgt voor problemen

Rode bloedluis (dermanyssus gallinae) ontwikkelt zich razendsnel. Van eitje tot volwassen bloedluis duurt onder optimale omstandigheden nog geen drie weken. Dit is de belangrijkste oorzaak van de bloedluis explosies in de zomer.

Onder normale omstandigheden komen de eitjes van de rode bloedluis binnen 8 dagen uit. Deze juvenielen vervellen een aantal malen en zijn ruim een week later volwassen. Vanaf dat moment legt de rode bloedluis 4 eitjes per dag. Na 42 dagen sterft de bloedluis; zij heeft dan voor circa 120 eitjes gezorgd. Deze korte ontwikkelingscyclus heeft verstrekkende gevolgen voor de bestrijding van rode bloedluis.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Bloedluizen vrijwel onzichtbaar

Een stal kan miljoenen bloedluizen herbergen zonder dat je deze ziet. Vooral in een scharrelstal blijven bloedluizen lang verborgen. De zichtgrens (dat wil zeggen de grens waarboven de bloedluizen zichtbaar aanwezig zijn) wordt bij een legbatterij veel sneller bereikt. Daar vind je de bloedluizen al snel in donkere hoekjes.

Bloedluizen van nature op kippen

Kippen hebben bloedluizen. Dat is heel normaal. De grens waarbij u maatregelen moet nemen ligt bij 100 tot 200 bloedluizen per kip. Dan zijn de bloedluizen in een legbatterij goed zichtbaar aanwezig.

Eitjes bloedluis nauwelijks te bestrijden

Aan het begin van dit artikel hebben we berekend dat 1 bloedluis wel 120 eitjes legt. 30% hiervan komt direct uit. 70% blijft als ‘voorraad’ achter. Dat wil zeggen dat de voorraad luizeneitjes in een stal exponentieel toeneemt. Deze enorme voorraad latente eitjes is moeilijk te bestrijden.

Voorraad bloedluiseitjes zorgt voor explosie

Een lege stal lijkt het moment om bloedluis te bestrijden. Helaas pakken de meeste middelen de voorraad luizeneitjes niet aan. Deze eitjes blijven in latente toestand en komen niet uit zolang er geen kippen zijn. Na het arriveren van de nieuwe kippen komen ze massaal uit en neemt het aantal bloedluizen neemt snel toe.

Bestrijden met kippen op stal

De bloedluizen kunt u vrij gemakkelijk bestrijden, de eitjes vrijwel niet. Daarom moet u bloedluis bestrijden als de kippen aanwezig zijn. De eitjes komen dan wel uit; in een lege stal niet.

Meer informatie over de bestrijding van rode bloedluis
Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte