Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Het AXE-effect in de vliegenbestrijding

Vliegen vindt u het jaar rond in uw woning of stal. Hun succesformule: (Voedsel of voedselresten of mest) + aangename temperatuur → snelle ontwikkeling van de meer dan 900 eitjes die een huisvlieg legt. Zodoende kunnen er wel 15 generaties huisvliegen per jaar zijn, met heel veel nakomelingen. Huisvliegen, kamervliegen, stalvliegen, bromvliegen, strontvliegen: allemaal kunnen ze heel hinderlijk zijn en bovendien ziektes op mens en dier overbrengen. Daarom is er vliegenbestrijding.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Wel eens van het AXE-effect gehoord?

Een wat sullige jongeman bespuit zichzelf met deodorant en van alle kanten komen er, zeer tot zijn genoegen, hordes schaars geklede mooie vrouwen op hem af.
 Zie bijvoorbeeld dit filmpje op youtube.

Dit AXE-effect, het gebruiken van een lokstof voor de andere sexe, is ook doorgedrongen tot de ongediertebestrijding, bijvoorbeeld bij de bestrijding van vliegen.

Geurtje waarmee vrouwelijke huisvliegen hun mannetjes lokken


Op het uitwendige skelet van vrouwelijke huisvliegen zitten van nature meer dan 150 stofjes. Een daarvan is een soort van AXE, bedoeld voor mannelijke huisvliegen. Het heet muscalure, naar Musca domestica, de wetenschappelijke benaming voor de huisvlieg, en het Engelse werkwoord to lure, wat lokken betekent. Mannelijke huisvliegen produceren deze stof niet maar ruiken hem wel. Hoe meer muscalure er op een vrouwtjesvlieg zit, hoe aantrekkelijker ze is voor mannetjes. Muscalure maakt mannetjes actiever en zet hen aan tot paren. Muscalure is een zogenaamd feromoon. Mensen hebben het nagemaakt met als doel een lokstof voor huisvliegen in handen te hebben. Dat werkt dan als volgt: synthetische muscalure lokt de mannetjesvliegen en die lokken vervolgens de vrouwelijke huisvliegen met een eigen feromoon ((Z)-9-heptacoseen).

In fatale cocktail effectief maar niet 100%

Producenten van bestrijdingsmiddelen combineren de lokstof muscalure met onder andere een insecticide. U snapt het al: de vliegen komen op de muscalure af, eten van het gif en vallen dood neer. In het AXE-filmpje kwamen de mooie vrouwen van heinde en ver aangesneld. Dat geldt niet voor Muscalure. Dat is vooral op zeer korte afstand werkzaam. Daarbij komt dat de Europese regelgeving rond het gebruik van feromonen als lokstof is verscherpt en er dient aangifte gedaan te worden wil een bedrijf Muscalure toepassen in een insectenval. Specialist Renate Smallegange stelt dat het combineren van diverse anti-insectenmaatregelen de kans op succes bij vliegenbestrijding zeker zal verhogen: horrengaas, hygiëne, lijmplaten, vliegenvallen et cetera. Er zijn in Nederland enkele vliegenbestrijdingsmiddelen met muscalure verkrijgbaar maar het AXE-effect wordt waarschijnlijk op grotere schaal in de reclamewereld toegepast. Hier nog een van de vele voorbeelden die op Youtube te vinden zijn.

 

Meer informatie over vliegen en de bestrijding ervan

Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte