Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Larven van bruine huismotten houden van vochtige wol

Zadenmotten, die ook wel bruine huismotten worden genoemd, komen zeer algemeen voor. De larven voeden zich met plantaardige en dierlijke materialen. Ze worden soms op graanzolders en in levensmiddelen gevonden, maar veroorzaken de meeste schade aan enigszins vochtig geworden wollen vloerbedekking en wollen stoffen.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Wolaantastende insecten kunnen keratine verteren

Bron: https://commons.wikimedia.org/

Larven van een aantal insectensoorten voeden zich al vele eeuwen met kadavers van dieren, waarvan dan met name de pels of de veren worden gegeten. Ook werden deze insecten aangetroffen in de nesten van vogels of de schuilplaatsen van andere dieren, waar ze zich eveneens voeden met (resten van) veren en bont. Later werden deze larven door de mens als zeer hinderlijk ervaren doordat zij wollen kleding, vloerbedekking, bont, opgezette dieren, enz. beschadigen. De insecten, die behoren tot deze wolaantasters, zijn onder te verdelen in „kleermotten" (familie Tineidae), de zadenmot (familie Oecophoridae) en tapijtkevers (familie Dermestidae). Genoemde soorten bezitten de eigenschap dat ze keratine, een eiwit, dat het belangrijkste bestanddeel vormt van bont, wol en veren, kunnen verteren. Daarnaast kunnen deze soorten zich voeden met een grote variatie in droog, eiwitrijk voedsel, zoals vismeel e.d., maar ook met plantaardig voedsel, zoals granen.

Uiterlijk en leefwijze van bruine huismotten

De zadenmot heeft een vleugelwijdte van 17-26 mm. De voorvleugels zijn bruinzwart van kleur en hebben een drietal zwarte vlekken. De achtervleugels zijn iets lichter van kleur. De larven (rupsen) zijn geelwit van kleur en worden maximaal 2 cm lang. In onverwarmde vertrekken treedt 1 generatie per jaar op. De motten vliegen van juni tot augustus. De zadenmot wordt regelmatig in gebouwen aangetroffen. De larven ontwikkelen zich in allerlei plantaardige en dierlijke materialen, zoals zaden, graan, kurk, linnen, wol en bont. Ze kunnen zich alleen ontwikkelen in vochtig materiaal bij een hoge relatieve luchtvochtigheid. Vooral op rustige en vochtige plaatsen zoals b.v. onder tapijten, onder vloeren en in vogelnesten treft men ze aan. Vanuit vogelnesten kunnen larven gebouwen binnenkomen.

Schade

De aangerichte schade is soms aanzienlijk. Kleden, vullingen van matrassen en stoelen, gedroogde planten, graanproducten en zelfs linnen boekbanden kunnen worden aangetast. Met name in enigszins vochtige wollen vloerbedekking kan aanzienlijke schade ontstaan. Ook hout, dat in direct contact staat met deze vloerbedekking kan „aangeknaagd" worden, b.v. kastpoten, plinten e.d.

Om mottenlarven te bestrijden moet u uw spullen drogen

In de eerste plaats dient het vertrek waarin de rupsen (mottenlarven) voorkomen, zo droog mogelijk gehouden te worden, door bij zonnig weer te luchten of droog te stoken. Aangetaste meubelen kunnen bij de verwarming worden gezet of in de zomer in de zon worden gedroogd. Het is wel gewenst om dan de bekleding los te maken zodat ook het inwendige intensief gedroogd kan worden.

Motecht garandeert niet dat u geen motten hoeft te bestrijden

Verder vestigen wij nog de aandacht op de zogenaamde motechte producten die in de handel verkrijgbaar zijn, zoals dekens, bontjassen e.d. De aanduiding „motecht", die over het algemeen tevens een bestand zijn tegen vreterij van textiel-aantastende larven aangeeft, is echter wettelijk niet beschermd zodat men t.a.v. het gebodene louter afhankelijk is van de interpretatie van de producent en van eventuele verdere aanduidingen. In de praktijk is gebleken dat ook de wollen garens, die een zogenaamd motecht makende of motwerende behandeling hebben ondergaan, door rupsen van de zadenmot worden aangetast.

B.T. Bosman Rat en Muis Jaargang 33, 1e kwartaal, april 1985, pag 3-7

Meer informatie over vliegende insecten en de bestrijding ervan

Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte