Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Vleesvliegen, aasvliegen en fruitvliegen bestrijden

Ook onder de vliegen komen we enkele soorten tegen die onze voorraden kunnen aantasten. Hier moeten we niet denken aan de aantasting van meelspijzen, maar van vlees en fruit.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

Vleesvliegen en aasvliegen ruiken vlees op kilometers afstand

De blauwe vleesvlieg (Calliphora erythrocephala Meigen), de groene aasvlieg (Lucilia sericata Meigen) en de grauwe vleesvlieg (Sarcophaga carnaria L.) zijn enkele grote vliegesoorten, die hun eieren op (rottend) vlees afzetten. De wijfjes zijn in staat om op grote afstand (enige kilometers) te ruiken waar ze hun voedselbron moeten vinden.

Door een wijfje kunnen enige honderden eitjes worden gelegd. Als na één dag de made uit het ei kruipt begint deze de eigenlijke taak: het opruimen van de voor de mens toch al niet meer bruikbare voedselbron. Na een week vindt verpopping in de grond plaats. De ontwikkeling van ei tot vlieg duurt bij kamertemperatuur ongeveer drie weken. Een belangrijke taak, die voor vleesvliegen is weggelegd, is het opruimen van dode dieren. Zo kan het na een bestrijding van ratten en muizen wel eens gebeuren dat er hinder ontstaat van vleesvliegen. Als de bron gevonden wordt, dan moet die worden verwijderd om de hinder weg te nemen. Door de verborgen leefwijze van ratten en muizen is het niet altijd eenvoudig om de plaats waar zij dood gingen te vinden.

Lustoord voor fruitvliegjes

Behalve de vleesvliegen rekenen we ook de groep van de fruitvliegen tot de voorraadinsecten. Twee algemeen voorkomende soorten zijn de bananevlieg (Drosophila melanogaster Mg.) en de azijnvlieg (Drosophila funebris Fabr.). In Nederland en België komen ongeveer 25 soorten fruitvliegen voor. In feite is de leefwijze van fruitvliegen vergelijkbaar met die van vleesvliegen, zij het dat (de naam zegt het al) fruitvliegen zich in fruit, waarvan de schil is beschadigd en in rottend, gistend en schimmelvormend fruit goed thuis voelen. Zij zijn in staat om zich in de kleinste bronnen te ontwikkelen.

De ontwikkelingsduur van de bananenfruitvlieg van ei tot imago duurt bij 25°C slechts 10 dagen. Dit is een zeer snelle ontwikkeling. Als men bedenkt dat een wijfje wel 400-900 eitjes af kan zetten, dan zal het duidelijk zijn dat in korte tijd grote aantallen vliegen te voorschijn kunnen komen. Andere voedselbronnen vinden deze kleine vliegen in gemorst bier (door alcoholgeur worden ze sterk aangetrokken) in rottende groenten, zure melk en dergelijke. De afvalbak in de keuken kan over het algemeen een waar lustoord voor fruitvliegen zijn.

Wat kunt u doen om vleesvliegen, aasvliegen en fruitvliegen te bestrijden?

Na verwijdering van de aangetaste artikelen, de bron van alle ellende, staat een grote en vooral grondige schoonmaak voor de deur. Alle naden en kieren waar larven of volwassen dieren zich kunnen verstoppen moeten worden schoongemaakt. Als dat allemaal is gebeurd, luidt het advies als volgt: Zorg voor een kleine voorraad in huis. Bewaar levensmiddelen in goed gesloten potten en bussen en bevorder een kortdurende, droge en koele opslag. Verwijder afval regelmatig uit de keuken en doe iedere keer een schone zak in de afvalbak. Als men zich aan deze regels houdt, kan het gebruik van bestrijdingsmiddelen volledig achterwege blijven. En om misverstanden te voorkomen; het uitsluitend gebruiken van bestrijdingsmiddelen zonder het treffen van de goede weringsmaatregelen levert nooit resultaat op.

A.D. Bode Rat en Muis, 34 (3/4) 1986 pag 76-78

Meer informatie over vliegende insecten en de bestrijding ervan

Meer informatie over fruitvliegjes en de bestrijding ervan

Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte