Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Kattenvlooien bestrijden: aandachtspunten

De bestrijding van katten- en hondenvlooien kan een lastige klus zijn. Men moet zich realiseren dat de soort vloerbedekking het resultaat van de ongediertebestrijdingsactie veel kan beïnvloeden. Het kan nodig zijn een hogere concentratie van de actieve ingrediënt in het ongediertebestrijdingsmiddel te gebruiken wanneer bijvoorbeeld een wollen tapijt wordt behandeld. In de toekomst zal de actieve ingrediënt methopreen op grotere schaal worden toegepast. Methopreen heeft een lage giftigheid en is zeer effectief bij de bestrijding van larven van vlooien.

Vlooien bestrijden op een hoogpolig tapijt

Reeds gedurende enkele jaren duiken in de bestrijdingspraktijk steeds weer problemen op bij de bestrijding van met name de kattevlo (Ctenocephalides felis Bouché). Één van de mogelijke oorzaken van deze problemen zou kunnen zijn dat de toegepaste middelen niet terecht komen op de plaats waar de larven van de kattenvlo zich bevinden. De structuur van in woningen aanwezige vloerbedekkingen zou hierbij een rol kunnen spelen. Hierbij dient te worden bedacht dat het een groot verschil uitmaakt of een bestrijdingsmiddel wordt aangebracht op een hoogpolig wollen tapijt of op een linoleumvloer. Het totale oppervlak waar de larven zich kunnen bevinden is bij een hoogpolig tapijt namelijk vele malen groter dan in het geval van een gladde tegelvloer of iets dergelijks. In een hoogpolig tapijt kunnen de larven bovendien wegkruipen en wel zodanig dat ze in het geheel niet met het toegepaste bestrijdingsmiddel in aanraking komen. Aangenomen mag worden dat op een hoogpolig tapijt tenminste viermaal zoveel spuitvloeistof moet worden aangebracht dan op een gladde vloer.

Vooral vlooien bestrijden op plaatsen waar hond of kat veel verblijft

Bij de bestrijding moet vooral worden gelet op die plaatsen waar de huisdieren veel verblijven. In en rond de hondenmand of op een bank waar de hond of de kat vaak ligt. Denk ook aan plaatsen waar het huisdier regelmatig op of af springt. Daar bevinden zich namelijk op de vloer vaak grote aantallen larven. Ze leven daar van o.a. de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Ook in een slaapkamer kunnen zich vlooien bevinden, bijvoorbeeld rond en onder het bed, tenminste als het huisdier wordt toegestaan om daar te verblijven. Maar ook kunnen zich schuilplaatsen bevinden onder meubels en achter plinten, in naden en kieren en op andere donkere plaatsen.

Door stofzuigen ook vlooien bestrijding

Door het stofzuigen zullen wellicht niet alle stadia van de vlooien direct worden opgezogen. Het stofzuigen moet daarom wel tenminste om de andere dag en zeer nauwkeurig worden uitgevoerd. Het reinigende effect van de stofzuiger kan men verhogen door gebruik te maken van het "meubelmondstuk" (= 10 cm breed) en door per 2 m² 1 minuut te zuigen.

Vergeet niet de vlooien óp hond of kat te bestrijden

Bij de bestrijding van vlooien moet men niet vergeten de besmette huisdieren te behandelen. Gebruik voor de kat uitsluitend middelen die zijn toegelaten voor de kat. Een kat is namelijk erg gevoelig voor bestrijdingsmiddelen. En "hondemiddelen" hebben een hogere concentratie. Vele bestrijdingsmiddelen zijn toegelaten voor gebruik op hond of kat. De dierenarts kan zo nodig om nader advies worden gevraagd over de middelen en methoden om vlooien op huisdieren te bestrijden.

ir. J.T. de Jonge. Dierplagen en Milieu, 41 (3/4) 1993 81-82

Meer informatie over de bestrijding van vlooien

Meer over de professionele ongediertebestrijder


© 2015 Kijk Op Ongedierte