Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Huis vol met vlooien bij terugkomst van vakantie?

Vlooien komen in vele soorten en maten voor en kunnen tot veel overlast leiden. De meest bekende vlooiensoorten zijn de mensenvlooi, de kattenvlo en de hondenvlo. Bij een vlooienplaag in huis is de boosdoener bijna altijd de katten- of hondenvlo.

Vlooien bij katten en honden

De vlo komt overal ter wereld voor, zo ook in Nederland. Bij warm weer kan de overlast enorm toenemen. Dit komt omdat de vlo zich dan sterker voortplant dan bij koudere temperaturen.
De mensenvlo komt in Nederland beperkt voor en meestal binnen de veehouderij. De katten- en hondenvlo komt in Nederland wel veel voor en zij veroorzaken overlast bij zowel mens als dier. De vlo is een parasiet die op zoek gaat naar bloed om zich mee te voeden. Afhankelijk van de vlooiensoort is het insect vooral in de omgeving van zijn gastheer te vinden. Eitjes worden meestal gelegd in of rond de slaapplaats van uw huisdier.

Wat is de overlast van vlooien?

Een volwassen vlo voedt zich met het bloed van huisdieren. Naast de jeuk en huidirritatie, kan de vlo ook ziekten overdragen. Bij mensen is dat in Nederland (nog) niet vaak het geval. Het vrouwtje legt haar kleine witte eitjes in de mand van uw huisdier of op de vloer. De larven die uit de eitjes komen, zoeken beschutting in naden of kieren of onder de rand van de vloerbedekking. De larven eten organisch materiaal, dat onder andere in huisstof voorkomt. Van hun eigen speeksel spinnen de larven een cocon. Na acht tot veertien dagen komt de volwassen vlo uit zijn cocon. Merkwaardig is dat, wanneer de cocon met rust wordt gelaten, de vlo in een soort slaaptoestand in de cocon blijft. Die slaaptoestand kan wel een jaar duren. Dat verklaart het soms massale optreden van vlooien wanneer een gebouw enige tijd onbewoond is geweest of na een vakantie, als de woning weer door mens en/of dier wordt betreden.

Hoe herken ik vlooien?

De vlo is meestal twee tot drie millimeter groot en rood of bruin gekleurd. De larven kunnen iets groter zijn. Uw huisdier kan lastkrijgen van jeuk en irritatie als gevolg van de vlooienbeten. De vlo is een ware springer, soms tot wel dertig centimeter ver. Soms springt de vlo per ongeluk op de mens. De beten bij de mens leiden tot jeuk en huidirritatie. Deze beten, met soms een rood puntje in het midden, zijn vaak gelokaliseerd in groepjes op de onderbenen, voeten of onder de broekriem.

Hoe kan ik een vlooienplaag voorkomen?

Om overlast van vlooien te voorkomen of te beperken kunt u een aantal maatregelen nemen:

  •     probeer uw katten en honden vrij te houden van vlooien. Uw dierenspeciaalzaak weet welke middelen u hiervoor kunt gebruiken;
  •     de stofzuiger is het beste wapen tegen de vlooienplaag. Stofzuig het tapijt, alle naden en kieren, maar ga ook langs de plinten;
  •     als u langdurig de woning verlaat, bijvoorbeeld voor vakantie, stofzuig dan van tevoren de woning grondig en vernietig de inhoud van de stofzuigerzak;
  •     de nest- of slaapplaatsen, matten of kleedjes, maar ook de huisdiermanden moeten regelmatig (buitenshuis) worden schoongemaakt of uitgeklopt;
  •     matten of kleden kunt u ook in de zon hangen.

Wat is goede vlooienbestrijding?

Houdt de vlooienplaag in uw woning aan, schakelt u dan een vlooienbestrijdingsdeskundige in. De gehele woning kan dan tegen vlooien worden behandeld. Soms is een tweede behandeling nodig om ook vlooien uit achtergebleven eitjes te bestrijden.
Na afloop van de vlooienbestrijding moet u zelf ook het nodige doen om de plaag te verhelpen:

  •     dient de woning goed te ventileren;
  •     de eerste dagen kan beter niet worden gestofzuigd, zodat het middel goed zijn werk kan doen;
  •     voor u de woning weer betreedt, is het ook verstandig om uw katten en honden vrij van vlooien te maken.

Hoe vind ik een deskundig plaagdiermanagementbedrijf?

Alle leden van de NVPB zijn deskundig op het gebied van plaagdiermanagement. U kunt de leden herkennen aan het NVPB logo. Daarnaast kunt u op de website van de NVPB per provincie zien welk bedrijf uw probleem kan oplossen. De Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven (NVPB) kent haar oorsprong meer dan 40 jaar geleden en staat garant voor goede service, hoogwaardige kwaliteit en, waar mogelijk, het gebruik van milieuvriendelijke producten. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met de NVPB.

Meer informatie over vlooien en de bestrijding ervan

Meer over de professionele ongediertebestrijder


© 2015 Kijk Op Ongedierte