Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Beter voor de vakantie al vlooien bestrijden

In de vakantie zullen vele katten- en hondeneigenaren hun huisdier(en) laten verzorgen door kennissen of familieden of in een kennel. De kans is dan groot, dat de verzorgers of de terugkerende bewoners bij het betreden van het huis worden besprongen door grote aantallen honden- of kattenvlooien.

Vlooien ontwaken door mechanische prikkel

Als de cocon waarin zich een pas uit de pophuid gekropen volwassen vlo bevindt, volledig met rust wordt gelaten, blijft de vlo in een soort slaaptoestand in de cocon. Zodra deze „slapende" volwassen vlo een mechanische prikkel ontvangt, bv. een trilling, ontwaakt de vlo en bevrijdt zich uit de cocon. Wordt een gebouw, dat lange tijd onbewoond is geweest, door mens of dier betreden, dan komen de vlooien in vaak grote aantallen tevoorschijn en bespringen hun potentiële gastheer.

Lange broek aan bij het vlooien bestrijden

De mens wordt weliswaar door „vlooiebeten" geplaagd - op zichzelf lastig genoeg - doch als „schrale" troost kan worden gesteld dat honde- en kattevlooien voor de voortplanting zijn gebonden aan de desbetreffende huisdieren. Het is aan te raden een vertrek waarin zich grote aantallen vlooien bevinden, te betreden met een lange broek aan, eventueel aan de onderzijde dichtgebonden en licht bespoten met een bestrijdingsmiddel. Voorts kan daarna door de getroffen bewoner of gemeentelijke ongediertebestrijdingsdienst met resp. een spuitbus of een lage-drukspuit een verdelgingsactie worden uitgevoerd.

Beter vóór de vakantie al vlooien bestrijden

Wil men echter voorkomen, dat men ter afsluiting van de vakantie bij thuiskomst wordt verrast door een vlooienplaag, dan dient vóór de vakantie een verdelgingsactie te worden uitgevoerd. Vooral de larven kruipen weg onder plinten, in naden en kieren van de (houten) vloer, langs de randen van de vaste vloerbedekking, onder de randen van karpetten, in de kleden en karpetten zelf en onder meubels. Deze plaatsen grondig behandelen met de stofzuiger. Daarna de zak uit de stofzuiger verwijderen en vernietigen. Desgewenst kunnen daarna de genoemde plaatsen worden behandeld met een bestrijdingsmiddel in een spuitbus, dat vlooien en vlolarven doodt (lees het etiket).

Vergeet bij vlooienbestrijding niet uw huisdieren en hun verblijfplaatsen te behandelen

Het dagelijks hanteren van een fijne metalen stofkam voorkomt al grotendeels het optreden van vlooien!
Indien na de verdelgingsactie nog enige dagen goed wordt gestofzuigd, worden eventuele resterende eitjes en larven weggezogen.

Rat en Muis, Jaargang 25, 2e kwartaal, juli 1977, pag 48-49

Meer informatie over de bestrijding van vlooien

Meer over de professionele ongediertebestrijder


© 2015 Kijk Op Ongedierte