Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Kenmerken en leefwijze van wespen in Nederland

Schakel als u last heeft van een wespennest in of bij huis, een professionele ongediertebestrijder in en loop geen onnodige risico's. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. en u krijgt een ongediertebestrijder bij u in de buurt aan de lijn. Dit gesprek is zonder verdere verplichtingen. U kunt ook ons contactformulier gebruiken.

Limonade- of kortkopwespen behoren tot de orde van de Vliesvleugeligen. In Nederland komen meer soorten limonadewespen voor. De meest voorkomende zijn de gewone wesp (Vespula vulgaris) en de Duitse wesp (Vespula germanica).

Achtergrondsartikel bij wespenbestrijding en het verwijderen van wespennesten.

Limonadewespbron:https://commons.wikimedia.org

Karakteristiek zijn de helgele en zwarte dwarstekening op het achterlijf van de wespen. De overgang van het borststuk naar het achterlijf is sterk ingesnoerd, de zogenaamde ‘wespentaille’. De werksters zijn 1-1,5 cm lang, de koningin kan tot 2 cm lang worden. Deze vrij slanke dieren hebben twee paar vleugels en zijn onder andere met deze laatste eigenschap te onderscheiden van zweefvliegen, die slechts één paar vleugels bezitten.

Wespen-koningin maakt haar nest in spouwmuren, schuren, onder het dak of in de grond

Bovengenoemde soorten leven in groepen bij elkaar, het zijn zogenaamde sociaal levende insecten. Het vrouwtje, of de koningin, dat in het najaar is bevrucht, overwintert op beschutte plekken. In het voorjaar legt zij een nest aan. Dit doet zij meestal op beschutte plekken, zoals in schuren, spouwmuren, onder het dak of in de grond. Het nest wordt gemaakt van papierachtig materiaal, dat is vervaardigd door het fijnkauwen van hout en andere vezels. De koningin maakt een klein nest, dat lijkt op een ping-pong balletje met een opening aan de onderkant. De raten bevinden zich hierbinnen.

De werksters breiden het wespennest verder uit

De koningin legt eieren in de cellen van de raten en verzorgt de larven die daar uitkomen zelf. Na drie tot vijf weken komen de eerste volwassen werksters eruit. Zij zijn iets kleiner dan de koningin en helpen haar met de broedzorg, het beschermen en het uitbreiden van het nest. De rol van de koningin verschuift nu naar het produceren en leggen van eieren.

Het wespennest is eenjarig

De mannetjes leven in de periode van augustus tot oktober en hebben slechts één functie: het bevruchten van de jonge koninginnen die in dezelfde periode uitkomen. Na de bevruchting zoeken de jonge koninginnetjes een geschikte overwinteringsplaats, waarna de cyclus opnieuw kan beginnen. Alle andere wespen, de werksters, de oude koningin en de mannetjes, sterven. Een wespennest is dus eenjarig.

Larven van de wesp produceren zoetigheid voor volwassen wespen

Wespen leven voornamelijk van dierlijk materiaal, zoals andere ongewervelden, maar ook van vlees van kadavers, zolang het vers en direct beschikbaar is. In het nest wordt het voedsel fijngemalen en aan de larven gevoerd. In ruil daarvoor scheiden de larven een zoete, koolhydraathoudende substantie uit dat als voedsel dient voor de volwassen wespen. Deze substantie geeft de wespen energie om te kunnen vliegen.

In het najaar gaan wespen op zoek naar zoetigheid

In het najaar neemt het aantal larven ten opzichte van het aantal volwassen dieren af en ontstaat er een tekort aan zoetigheid voor de wespen. Op dit moment gaan de wespen op zoek naar suikers buiten het nest en kunnen voor overlast zorgen bij mensen en waarbij zij, wanneer in het nauw gedreven, een pijnlijke steek kunnen uitdelen. In tegenstelling tot de honingbij is een wesp in staat meerdere malen te steken.

Meer informatie over wespen en de bestrijding ervan

Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte