Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Een wespennest verwijderen? Doe het niet zelf!

Schakel als u last heeft van een wespennest in of bij huis, een professionele ongediertebestrijder in en loop geen onnodige risico's. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. en u krijgt een ongediertebestrijder bij u in de buurt aan de lijn. Dit gesprek is zonder verdere verplichtingen. U kunt ook ons contactformulier gebruiken.

Geloof het of niet, maar wespen zijn zeer nuttige insecten. Zij spelen een belangrijke rol bij de bestrijding van allerlei insecten zoals: rupsen, spinnen, cicaden, vliegen en muggen. En wespen bestuiven bloemen. Toch zal iedereen wespen als lastig ervaren, zeker wanneer er sprake is van overlast.

Overlast wespen voorkomen: vang de koninginnen

Ziet u vroeg in het voorjaar een grote wesp, dan is de kans groot dat dit een wespenkoningin is. De koninginnen overwinteren in scheuren, vermolmd hout, onder de schors van een boom, onder mos of op andere beschutte plaatsen. In schuren, muurholten, spouwmuren of onder een dak. De koningin kan in haar winterslaap probleemloos bevriezen. Zij ontwaakt pas als zij boven een bepaalde temperatuur komt, die in het voorjaar wordt bereikt. Dan bouwt de jonge koningin een nieuw wespennest. De 20 mm grote wespen, die u in het vroege voorjaar ziet, zijn dus altijd de jonge koninginnen. Om overlast in de zomer te voorkomen is het zaak om de koninginnen vroeg in het voorjaar te vangen. Plaats hiervoor al vroeg in het voorjaar lokdoosjes.

Hoe herkent u een wespennest?

Bron: https://commons.wikimedia.org

Een wespennest is rond vorm en grijs gekleurd. Het lijkt gemaakt van papierachtig materiaal. De wespen die het ons in de zomer lastig maken, zijn meestal Duitse wespen (Paravespula germanica F.) of Gewone wespen (Paravespula vulgaris L.). Het zijn sociaal levende insecten die grote groepen bij elkaar leven.
U kunt de nesten zowel binnen als buiten aantreffen. Binnenshuis bijvoorbeeld op zolder, onder het dak of de goot, onder vloeren, tussen plafonds en in de spouwmuur. Buitenshuis in holle bomen, oude vogelnestkasten, maar ook in de grond.

Bestrijden van een wespennest: een gevaarlijk klusje

Bij een plaag is de kans groot dat er een wespennest in de buurt is. Dit wespennest kan wel 5000 of meer wespen bevatten. Deze gaan steken zodra zij zich bedreigd voelen. Gelukkig zijn de gevolgen van een steek meestal vrij onschuldig, zoals jeuk en pijnlijke zwelling, maar in bepaalde gevallen kunnen deze steken gevaarlijk zijn. In tegenstelling tot bijen hebben wespen een angel zonder weerhaken en kan één enkele wesp tot 10 keer steken. Bij een dergelijke steek spuit een wesp kleine hoeveelheden gif in bij zijn slachtoffer. Eén steek kan al gevaar opleveren voor mensen die daar allergisch voor zijn. Er zijn gevallen bekend waarbij 20 steken dodelijk waren.  Laat daarom het bestrijden van een wespennest over aan de professional.

Wespen lokken wespen

Het gif van een wesp bevat een lokstof die andere wespen aantrekt. Zij snellen dan te hulp om de indringer te verjagen.
En zo moet het dus niet!

Bekijk het filmpje op Youtube

Wespenval 20 tot 30 meter buiten het terras

Een enkele wesp kunt u eenvoudig bestrijden met een wespenval. Kant en klaar gekocht of zelf gemaakt van een plastic limonadefles. De wespenval natuurlijk niet op of vlakbij het terras plaatsen. Dat lokt alleen maar wespen. Plaats de val zo’n 20 tot 30 meter van het terras verwijderd!

Het verwijderen van een wespennest kost tussen 40 en 100 Euro

In België is het verwijderen van wespennesten een wettelijke taak van de brandweer.
In Nederland kunt u de gemeente bellen. De meeste gemeentes zullen u echter doorverwijzen naar een gespecialiseerd bedrijf. Het verwijderen van een wespennest kost tussen 40 en 100 Euro.
Enkele woningcorporaties hebben met hun huurders een servicecontract voor dit soort zaken. Vraag dat even na.

Meer informatie over wespen en de bestrijding ervan

Overzicht ongedierte en ongediertebestrijding


© 2015 Kijk Op Ongedierte