Nu hulp nodig?

Bel 085 029 85 09

(lokaal tarief, 24/7)

Gebruik het formulier

(geheel vrijblijvend!)

Last van zilvervisjes of papiervisjes? Weg met deze beestjes!

Zilvervisjes: hun naam suggereert dat ze familie zijn van de goudvis. Niets is minder waar. Zilvervisjes zijn namelijk insecten met als belangrijkste kenmerk de drie lange staartdraden. Verder hebben ze een plat visvormig lijfje van 9 tot 20 mm lang, 6 pootjes en vooraan twee lange draadvormige antennes. Zilvervisjes zijn bedekt met dunne glanzende zilverachtige schubben, vandaar hun naam.

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.

Wilt u in contact komen met een professionele ongediertebestrijder bij u in de buurt? Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085 029 85 09. Een deskundige lokale ongediertebestrijder staat u direct te woord om uw vragen te beantwoorden. Ook 's avonds of in het weekend!

"LepismaSaccharina" by Christian Fischer. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Of is het een papiervisje?

Zilvervisjes kunnen gemakkelijk verward worden met papiervisjes. De aanwezigheid van papiervisjes in Nederland is pas in 2002 voor het eerst beschreven. Zij maken hun opmars sinds woningen warm en droog zijn door de centrale verwarming en goede isolatie. Hun naam danken zij aan hun voedselvoorkeur: papier. U kunt papiervisjes van zilvervisjes moeilijk onderscheiden qua uiterlijk.

Zilvervisjes tamelijk onschuldig

Papiervisjes kunnen uw boeken en fotoalbums beschadigen, zilvervisjes zijn tamelijk onschuldig. Toch kunnen mensen er erg veel last van hebben, getuige de volgende noodkreet, op internet gevonden:  "In het hele huis kom ik ze tegen; Op zolder als ik kleren uit de kast pak, moet ik eerst schudden. Voordat ik de kinderen naar bed breng, eerst kussen omhoog en dekbed wegtrekken. Jassen eerst uitkloppen voordat we ze aandoen. Gisteren trok ik een lade open in een dressoir, en dan schieten ze gewoon weg. Ik schaam me gewoon voor het feit dat ik van die vieze beestjes heb en er niets tegen kan doen. Ik heb het idee dat ik aan het dweilen ben met de kraan open."
Voor die mensen geven wij in dit artikel wetenswaardigheden over zilvervisjes, hoe ze verschillen van papiervisjes en tips ter bestrijding.

Zilvervisjes houden van vochtig

Bij voorkeur tussen 72 tot 95% luchtvochtigheid. Deze omstandigheden treffen ze aan in kelders, toiletten, badkamers en keukens. Maar ook in nieuwbouwhuizen, vooral als die gebouwd zijn op vochtige grond. Hier zijn de muren en vloeren vaak nog vochtig en blijven dit voorlopig vanwege de isolatie. Wordt u geplaagd door zilvervisjes, dan is het dus zaak de luchtvochtigheid in uw huis omlaag te brengen. Dit kan door ventileren, luchten, vochtvreters, en daarbij de verwarming wat hoger zetten. Bedenk wat er nog meer voor vocht in huis kan zorgen: lang douchen, condensdroger, lekkende kraan et cetera. Papiervisjes houden juist van droog. U zult ze eerder tegenkomen in een boekenkast dan in een toilet, eerder op zolder dan in de kelder.

Zilvervisjes houden van suiker

Zilvervisjes, ook wel suikergasten genoemd, leven in huis van kruimeltjes of geknoeid voedsel dat suiker of zetmeel bevat. Als u van uw zilvervisjesplaag afwilt, is het dus zaak om uw etenswaren goed afgesloten te bewaren en gemorst eten altijd op te ruimen. Regelmatig stofzuigen, vooral ook in kieren, randjes, hoekjes en dergelijke. Uw badkamer goed schoon houden. Van de andere kant kunt u proberen zoveel mogelijk zilvervisjes te vangen met een aardappel die u deels heeft uitgehold en 's nachts in bijvoorbeeld de gootsteen legt. De zilvervisjes komen in het donker op het zetmeel af en kunnen niet meer tegen de gladde gootsteenwand omhoog wegkruipen.

Papiervisjes eten met name cellulose

Dat zit in papier, behang, lijm, katoen, linnen, maar ook in shampoo en scheerzeep. Voor een papiervisjesplaag geldt, naast bovenstaande maatregelen, dat u uw boeken, kranten en andere papieren zoveel mogelijk moet opbergen in afgesloten dozen of zakken. Nadat u ze heeft uitgeschud. Geeft u papiervisjes niet de kans achter het behang te kruipen.

Zilvervisjes houden van donker

Daarom zijn ze 's nachts actief en kruipen overdag weg in spleten en kieren. "Ook valt er wel eens een in je nek vanuit het afzuigrooster boven de wc. Licht aan, hij schrikt en hoepla." Probeer dus de holletjes en spleetjes waarin zilvervisjes overdag wegkruipen zoveel mogelijk te dichten. Ook bijvoorbeeld rondom waterleidingen.

Zilvervisjes houden niet zo van sex

Ook al kunt u zilvervisjes of papiervisjes in uw bed aantreffen, ze doen "het" er niet. Een mannelijk zilvervisje draagt namelijk zijn zaad in een capsule die hij ergens achterlaat voor een vrouwelijk zilvervisje. Zij eet deze capsule gewoon op. Dat is alles. Ze paren dus niet. Zilvervisjes kunnen zich vanaf de leeftijd van 3 maanden voortplanten. Vrouwtjes leggen tijdens hun leven in totaal ongeveer 100 eitjes van ongeveer 0,8 mm, in groepjes van 3 tegelijk op een beschut plekje. Dat is niet veel in vergelijking met bijvoorbeeld een vlo die in 1 maand tijd voor 180 nieuwe vlooien zorgt, een vlieg die 600-2000 eitjes legt of een klerenmot die vier keer per jaar 100 tot 200 eieren legt. De zilverviseitjes komen na zes weken uit. Kleine zilvervisjes zien er ongeveer hetzelfde uit als volwassen zilvervisjes. Volwassen zilvervissen kunnen 2 tot acht jaar oud worden. Ze blijven hun hele leven vervellen. De eitjes kunt u gemakkelijk met een stofzuiger opzuigen. Temeer reden om regelmatig alle kieren en spleten met een stofzuiger langs te gaan.

Zilvervisjes en papiervisjes zijn lastig te bestrijden

Omdat ze zo plat zijn, kunnen ze door de kleinste spleetjes wegkruipen. Ze kunnen een jaar lang zonder eten. Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zoals een doorgesneden rode peper die zilvervisjes aantrekt en vervolgens vergiftigt, een laurierboompje - dat onaangenaam ruikt voor zilvervisjes -, een lijmstrook waar ze op blijven plakken, kunt u nog proberen. Maar ook als u bovengenoemde maatregelen systematisch en consequent toepast, dan nog is de kans groot dat u niet zilvervisvrij zult wonen. U kunt professionele ongediertebestrijding overwegen maar resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst zolang de omstandigheden in uw huis gunstig blijven voor de zilvervisjes.

Wetenschappelijke namen:

  • Papiervisje: Ctenolepisma longicaudatum
  • Zilvervisje: Lepisma saccharina

Hier vindt u meer informatie over bestrijden van zilvervisjes, papiervisjes en ovenvisjes

Meer over de professionele ongediertebestrijder


© 2015 Kijk Op Ongedierte